Πρώτο ΘΕΤΙΚΟ βήμα για το χρέος - Πρέπει να γίνουν κι άλλα

Τι συμφώνησαν Τόμσεν και Σόιμπλε στο Eurogroup

Πρώτο ΘΕΤΙΚΟ βήμα για το χρέος - Πρέπει να γίνουν κι άλλα

​Μπορεί στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup να έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, όμως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, παρά τα θετικά μηνύματα που έστελναν όλες τις προηγούμενες μέρες διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με το ΔΝΤ και το Βερολίνο να παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους.

Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε συγκρατημένος, σημειώνοντας πως πρέπει να εξεταστούν ορισμένα ακόμα ζητήματα.

«Πρέπει να συζητήσουμε μερικά ακόμη θέματα και να δούμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Νομίζω όμως ότι θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε.

Όσο για τη σύγκρουση που υπάρχει με το ΔΝΤ, θέλησε να υποβιβάσει τη σημασία της τονίζοντας πως «δεν υπάρχει διχασμός με το ΔΝΤ, αλλά υπάρχει συνεννόηση».

«Το ΔΝΤ συνεργάζεται, χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα».

Αναφερόμενος τέλος στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο για την ευρωπαϊκή τοποθέτηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή και πιο ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί κάθε τυχόν πρόβλημα».

Ο Πολ Τόμσεν πάλι με τις δηλώσεις του έδειξε πως όχι μόνο υπάρχουν διαφορές, αλλά και πως το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να κάνει πίσω στις θέσεις του για το ελληνικό χρέος.

«Καλωσορίζουμε το γεγονός πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι πια», είπε σύμφωνα με πληροφορίες με μια δόση ειρωνείας ο Πολ Τόμσεν και πρόσθεσε:

«Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες. Το ΔΝΤ έδειξε "ευελιξία" στο θέμα».

Έκανε επίσης λόγο για ένα σημαντικό πακέτο μέτρων, το οποίο, όπως είπε «θα βάλει σε γερά θεμέλια τα ζητήματα της Ελλάδας» και υπογράμμισε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες ότι «πρέπει να υπάρξει μία ξεχωριστή υπηρεσία εσόδων που είναι ένα πολύ καλό βήμα».

«Καλωσορίζουμε ότι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία για την πορεία του χρέους, αλλά και για το ποιοι θα είναι οι στόχοι για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος. Το Ταμείο, τους επόμενους μήνες θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος», είπε.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα και ότι τόσο εκείνος, όσο και η Κ. Λαγκάρντ θα προσπαθήσουν να πείσουν το ΔΣ του Ταμείου γι’ αυτό.

Την εκπλήρωση και άλλων προαπαιτουμένων έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων ο πρόεδρος του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε, η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους και η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους και θα εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα κόκκινα δάνεια, στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας πως οι θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι με κάποιες λεπτομέρειες.

«Η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους. Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top