Τσίπρας: Πολύ καλή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θέλουμε ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας

Βολές κατά κρατών μελών της ΕΕ για την φτωχή πρόοδο στην μετεγκατάσταση προσφύγων

«Η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε ��την περαιτέρω ενίσχυσή της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε Στρογγυλή Τράπεζα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν από τη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού", ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αναγκαστικές εκτοπίσεις άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016 και ότι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την τάση.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το μεγάλο βάρος έπεσε στις χώρες που γειτονεύουν με την Συρία: Τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, «χώρες οι οποίες αξίζουν τον έπαινο και την αλληλεγγύη μας για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «για πρώτη φορά, ωστόσο, αυτές οι ροές ασκούν τεράστιες πιέσεις στην ίδια την Ευρώπη» και πως σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση του μεταναστευτικού παίρνει για πρώτη φορά τέτοια έκταση, «όχι μόνο ως περιφερειακό και παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ως ευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Ευρώπης».
«Οπωσδήποτε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η πρώτη προτεραιότητα στην εξάλειψη των εκτοπισμών, είναι να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες: τον πόλεμο και τις διώξει��».
Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες απέναντι στα δίκτυα των τρομοκρατών, όπως, επίσης, και να προωθηθεί η μετασυγκρουσιακή πολιτική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, είπε, «θα πρέπει να ενσωματώσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό πεδίο, στην εξωτερική και οικονομική μας πολιτική, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», κάτι που σημαίνει τη στήριξη των χωρών προέλευσης και διέλευσης, όχι μόνο με όρους βοήθειας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων τους, αλλά επίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Μηνύματα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για το προσφυγικό, αναφέροντας ότι είναι κρίσιμη η ενίσχυση των προσπαθειών για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, σε χώρες που μπορούν να τους υποστηρίξουν αλλά και ότι είναι φτωχή η πρόοδος στη μετεγκατάσταση προσφύγων.
«Μόνο μέσα από την εγκαθίδρυση ισχυρών νομικών οδών για το άσυλο και τη μετανάστευση, μπορούμε πραγματικά να υπονομεύσουμε τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς και την παράνομη μετανάστευση», τόνισε.
Για την μετεγκατάσταση ανέφερε, ασκώντας κριτική σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, ότι «δυστυχώς, η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά φτωχή, ακόμα και προς ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν επωμισθεί κανένα βάρος προσφυγικών ροών».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «από την περασμένη χρονιά, λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -παρά τις δεσμεύσεις για δεκάδες χιλιάδες- ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας σταθερός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία προς αυτά τα κράτη».

Χαρακτήρισε ακόμα «ζωτικής σημασίας» την προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, «που θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην αποθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ, παράλληλα, θα διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα στην παροχή ασύλου».

Για τον ίδιο λόγο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top