Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP: Τα 3 στάδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

​Συμφωνία επετεύχθη στο έκτακτο Eurogroup ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα εργαστούν θεσμοί, κυβέρνηση και κράτη μέλη ώστε αφενός να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφετέρου να στηθεί ο μηχανισμός των προληπτικών μέτρων και να διευθετηθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν εντολή στους τεχνοκράτες του Euro Working Group να επεξεργαστoύν την ελληνική πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ώστε να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες ως τις 24 Μαΐου και το τακτικό Eurogroup, όπως και να εξετάσει λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους σε τρία διαφορετικά επίπεδα: βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Θα προσδιοριστεί μάλιστα αυστηρά και το όριο που θα θεωρείται «εφικτό ομαλό και βιώσιμο για πληρωμές χρέους ανά έτος».

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το Eurogroup αποφάσισε ότι: «η Ελλάδα θα μπορεί να λαμβάνει μια φορά το χρόνο, έκτακτα μέτρα για δημοσιονομική διόρθωση, αν παρεκκλίνει των στόχων, τα μέτρα αυτά θα είναι οριζόντια, αλλά στον επόμενο προϋπολογισμό θα μπορεί να τα αντικαθιστά με μόνιμα κ��ι διαρθρωτικά μέτρα, στα οποία εκτός από δαπάνες θα μπορούν να περιλαμβάνονται και έσοδα».

Σε σχέση με τα βασικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι: «συμφωνήσαμε σε μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3%του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα».

Στη συνέχεια περιέγραψε τον εφεδρικό μηχανισμό: «ένας πρόσθετος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, τον οποίον η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων οριζόντιων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη τήρησης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3, 5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές πρέπει να συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα».

Σημείωσε δε ότι «η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και Θα επιτρέψει την επιστροφή των εγχώριων πιστώσεων προς την ελληνική οικονομία». Μέσα στα προαπαιτούμενα (prior actions για την εκταμίευση της δόσης), θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που εξασφαλίζονται με κύριες κατοικίες.

Σε σχέση με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων το Eurogroup αποφάσισε ότι «το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο».

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, το Eurogroup αποφάσισε τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά μέτρα του πρόσθετου χρέους:

(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βε��τιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Για το μέσο επίπεδο το Eurogroup ζητά από το EWG να προσδιορίσει τα ειδικά μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδος χάριτος και προθεσμίες πληρωμής), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν είναι απαραίτητο, κατά τη λήξη το�� προγράμματος το 2018, αλλά και επιστροφές κερδών στην Ελλάδα από SMPs και ΑΝFAS (κέρδη από ελληνικά ομόλογα).

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο το Eurogroup θα αποφασίσει εν καιρώ τι χρειάζεται και με ποιον τρόπο μπορεί να παρέμβει.

Με βάση τα παραπάνω ο πρόεδρος του EG, Γ.Ντάισελμπλουμ, αλλά και αργότερα ο Ε.Τσακαλώτος εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δείτε επίσης:

"Mαχαίρι" σε μισθούς και συντάξεις με... προεδρικά διατάγματα συμφωνήθηκε στο Eurogroup!

Συναντήθηκαν μυστικά Τσακαλώτος-Σόιμπλε πριν το Eurogroup;

EKTAKTO υπουργικό συμβούλιο μετά το Eurogroup - Tι συνέβη;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top