Ο Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Τσακαλώτο-ΚΛΕΙΔΩΣΕ το Eurogroup για 9 Μαϊου

ΘΡΙΛΕΡ ΤΕΛΟΣ - Με Λιου και Γιούνκερ μίλησε ο Τσίπρας -Πρώτη ανάρτηση:28/04/2016 22:45

Ο Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Τσακαλώτο-ΚΛΕΙΔΩΣΕ το Eurogroup για 9 Μαϊου

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι το Eurogroup για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου στις 3 μ.μ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ .... ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε, μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

Ο κ.Τουσκ έκανε διαδοχικά τηλεφωνήματα, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Η στάση της Γαλλίας κινητοποίησε τον κ.Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Στο επίκεντρο της συνάντησης τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία), αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον κύριο Σαπέν, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να ξεκινήσουν ��αι πάλι οι διαπραγματεύσεις που θα περιλαμβάνουν όμως λύση και για το θέμα του χρέους.

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται πως έπαιξαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης και τον διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Όπως και έγινε τελικά!

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κύριος Ντάισελμπλουμ να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Δείτε επίσης:

Κάτια Μακρή: Αν ο Τσίπρας δει ότι οι θεσμοί είναι άτεγκτοι, θα πάρει πολιτικές αποφάσεις

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει- ΔΕΝ θα γίνουν εκλογές

Πιρς (Αμερικανός πρέσβης): H Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους

Αντί για ΕΥΧΕΣ… ΚΡΑΥΓΕΣ – Νέα επίθεση Παππά στη ΝΔ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top