ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ο Χαρδούβελης: «Πιο πιθανό το Grexit τώρα από τον περασμένο Ιούλιο»

«Μας ζητούν προληπτικά μέτρα γιατί ίσως δεν μας εμπιστεύονται»

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ο Χαρδούβελης: «Πιο πιθανό το Grexit τώρα από τον περασμένο Ιούλιο»

​Τον κίνδυνο του Grexit επανέφερε σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Δυστυχώς η πιθανότητα του Grexit είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα από ότι τον περασμένο Ιούλιο. Τότε το σενάριο ήταν πολιτικό, ενώ τώρα βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα», είπε.

Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι το 2016 μάλλον θα κλείσει με ύφεση περίπου στο -0,1% και προέβλεψε ότι αν κλείσει η αξιολόγηση, το πιο καλό σενάριο είναι το 2020 να έχουμε ΑΕΠ, ύψους 200 δισ. ευρώ, κάτι που όπως είπε «θα είχαμε το 2016 αν δεν διακοπτόταν, λόγω των εκλογών, το πρόγραμμα του 2014».

«Η απαίτησ�� των δανειστών για τα προληπτικά μέτρα οφείλεται ίσως στο ότι δεν μας εμπιστεύονται ή ότι φοβούνται μην πάρουμε "Μίκη Μάους" μέτρα στο ασφαλιστικό όπως έλεγε ο κ. Τόμσεν και περιμένουν να δουν την απόδοσή τους», είπε αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών και δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον.

«Φοβάμαι περιπέτειες. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση κινδυνεύουν να μην πληρωθούν 3 δισ. ομόλογα της ΕΚΤ και η άμεση συνέπεια θα είναι να κόψουν τον ELA στις Τράπεζές μας», είπε.

Όσον αφορά στα όσα συνέβησαν το 2014 με το περίφημο e-mail Χαρδούβελη είπε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβρη του 2014 στο e-mail Χαρδούβελη. Το ΔΝΤ δεν συμφώνησε και το σιγοντάρισε και η ΕΚΤ. Το ΔΝΤ έβλεπε τα γκάλοπ και δεν συμφώνησε γιατί δεν ήθελε να δώσει τα 5,2 δισ. που όφειλε σε μια κυβέρνηση που δεν ήθελε».

Σε ερώτηση δε αν και ο κ. Σόιμπλε συμφωνούσε με το mail, όπως και το ΔΝΤ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «την Ευρώπη την εκπροσωπούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κύριος Μοσκοβισί είχε συμφωνήσει».

«Εκείνη την εποχή εμείς ως Ελλάδα είχαμε απαξιωμένο το ΔΝΤ περισσότερο του δέοντος. Θυμάμαι πρόσθεσε πως όταν μίλησα με τον κύριο Σόιμπλε μου είπε ότι εγώ το 2010 δεν ήθελα το ΔΝΤ στην Ευρώπη τώρα όμως το θέλω γιατί είναι ο πιο αξιόπιστος χωροφύλακας», τόνισε και κατέληξε ότι τα μέτρα του email Χαρδούβελη δεν ήταν μέτρα που ακούμπαγαν τον πολίτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top