ΒΟΜΒΑ:Η κυβερνηση καθυστέρησε σκόπιμα τη διαπραγμάτευση-Θα εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο;

Κόλαφος η έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

ΒΟΜΒΑ:Η κυβερνηση καθυστέρησε σκόπιμα τη διαπραγμάτευση-Θα εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο;

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους καταλογίζει το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η παράταση των διαπραγματεύσεων έτεινε να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση» αναφέρει και επισημαίνει ότι «όσο παρατείνεται η ύφεση, τόσο μετατίθενται στο μέλλον κάποιες δυνατότητες για αντικυκλικά μέτρα από την πλευρά της ζήτησης».

Σε μια σαφέσταση αιχμή προς την κυβέρνηση, η έκθεση προσθέτει ότι «το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους»!

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί επίσης ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει «εάν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον - και ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Αναφέρει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο αλλά συμπληρώνει ότι «σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας. «Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του» σημειώνει.

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τονίζει ότι η βιωσιμότητα του συστήματος είναι το μείζον κριτήριο για την αξιολόγηση του νομοσχεδίου. «Όσο οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν τόσο θα αναβάλλονται οι θετικές επιπτώσεις στην πλευρά της προσφοράς και επομένως στην απασχόληση, και θα παγιώνονται παράγοντες ακαμψίας, ενώ η κοινωνία θα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων» συμπληρώνει.

Για την ανεργία εκτιμά ότι μία προσωρινά επιχορηγούμενη απασχόληση, ανακουφίζει προσωρινά μερικές χιλιάδες ανέργους, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. «Η μείωση της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής μεγέθυνσης σε σταθερή βάση» αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top