Τα μηνύματα των κομμάτων για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Παρέμβαση και από τον πρόεδρο της Βουλής

Τα μηνύματα των κομμάτων για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Σε ανακοινώσεις μηνυμάτων με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, προέβησαν πολιτικοί και κόμματα.

Βούτσης: Πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση

Το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης και επαγρύπνησης για την ισχυροποίηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

«Ο αντιδικτατορικός αγώνας αποτελεί την πυξίδα για την αέναη προσπάθεια του ελληνικού λαού για χειραφέτηση και πρόοδο. Η προσπάθεια αυτή εμπνέεται διαχρονικά από τη δημοκρατική παράδοση των αγώνων ενάντια στη δικτατορία. Η Βουλή των Ελλήνων δεν ξεχνά τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου. Θυμάται τις δραματικές της συνέπειες και το κόστος που προκάλεσε στη χώρα. Η μνήμη αποτελεί τον φάρο της Ιστορίας και σε αυτή την κατεύθυνση το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τους αγώνες για τη δημοκρατία και βρίσκεται στο πλάι όλων των λαών που παλεύουν για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση», τονίζει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εχθροί της δημοκρατίας, προσπαθούν ξανά να σηκώσουν κεφάλι αλλά ο λαός δεν ξεχνά

Για «μαύρο κεφάλαιο» στην ιστορία της Ελλάδας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι η Κουμουνδούρου δεν ξεχνά τους αγωνιστές της Αριστεράς.

«Θυμόμαστε και τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς, όσους και όσες αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα. Τους άνδρες και τις γυναίκες που υπερασπίστηκαν τις αξίες της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα. Ο αγώνας τους αποτελεί, για μας, πολύτιμη παρακαταθήκη. Ειδικά στις μέρες μας, όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη, κι όπου οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας, οι εχθροί της δημοκρατίας, προσπαθούν ξανά να σηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας. Να είναι σίγουροι ότι αυτός ο λαός διαθέτει ακόμα μνήμη, και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο», αναφέρουν.

ΚΚΕ: Ρήξη και ανατροπή – Όλοι στους δρόμους

«Τιμάμε τους αγωνιστές, τα θύματα της χούντας. Τιμάμε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλους όσοι στάθηκαν όρθιοι και αλύγιστοι στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στις φυλακές και τις εξορίες», τονίζουν, εξαπολύοντας επίθεση στην Χρυσή Αυγή που «χύνει το φασιστικό, ρατσιστικό της δηλητήριο».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η αντιμετώπιση του φασισμού και η υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων περνά μέσα από την πάλη για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση».
Στην ίδια ανακοίνωση, υπενθυμίζουν την ίδρυση της ΚΝΕ και τον ρόλο του ΚΚΕ ενάντια στην Χούντα, τονίζουν την ανάγκη για ρήξη και ανατροπή, καλώντας τον λαό σε αγώνες.

ΠΟΤΑΜΙ: Θα βγούμε από την κρίση όταν συνειδητοποιήσουμε τι χάσαμε

«Σαράντα εννέα χρόνια μετά τη Χούντα, ο μεγάλος εχθρός της Δημοκρατίας έχει αλλάξει», αναφέρει το ΠΟΤΑΜΙ, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο λαϊκισμός των μαγικών λύσεων και οι κορώνες του εύκολου ρητορικού "πατριωτισμού", νοθεύουν τη Δημοκρατία».

«Η Ελλάδα βρέθηκε τη ζοφερή επταετία με την πλάτη γυρισμένη στον Κόσμο. Απομονώθηκε και περιθωριοποιήθηκε. Το κόστος ήταν μεγάλο, ακόμη το πληρώνουμε. Η σημερινή Ελλάδα ��γωνίζεται για να μην απομονωθεί», προσθέτουν.

«Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά χάσαμε την επταετία, τόσο πιο σταθερά θα βγούμε από την κρίση», καταλήγουν.

ΑΝΕΛ: Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα βγούμε από τα μνημόνια

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τιμούμε όσους εναντιώθηκαν και πολέμησαν τη χούντα και κρατάμε ως παρακαταθήκη τους αγώνες τους για την Ελευθερία και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», αναφέρει η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Το διαχρονικό μήνυμα της σημερινής μαύρης επετείου είναι ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία είναι οι υπέρτατες Αξίες που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια. Αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμαστε να δώσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι το διμέτωπο αγώνα για την απελευθέρωση από τη μέγγενη των μνημονίων καθώς και από τα δεσμά της διαπλοκής που κρατούν καθηλωμένη επί χρόνια την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό», προσθέτει .

Δείτε επίσης:

Το μήνυμα της ΝΔ για την 21η Απριλίου: «Χρέος μας να τιμάμε τον αντιδικτατορικό αγώνα»

Παυλόπουλος για τα 49 χρόνια από τις 21/4/67: Τραγική εμπειρία που μας διδάσκει στο διηνεκές

21η Απριλίου 1967:Η μέρα που η Ελλάδα μπήκε στο γύψο-49 χρόνια από τη Χούντα των Συνταγματαρχών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top