Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον

Εκλογές και τέταρτο μνημόνιο βλέπει το ΔΝΤ – Για πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει λέει ο Λιου

Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον

​Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενημέρωσαν χθες ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον, Δ. Σουλτογιάννη, η ανεπίσημη αυτή συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, διήρκησε 45 λεπτά και έγινε στη σκιά των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και οι οποίες κάνουν λόγο αφενός για ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θέτει ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, και αφετέρου για πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα μέσα στο 2016.

Τόμσεν και Βελκουλέσκου, ενημέρωσαν το ΔΣ πως παραμένουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και το Ταμείο, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ενώ επανέλαβαν πως η δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Το κλίμα πάντως στην Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα αρνητικό και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, αναμένεται να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, αύριο στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και η οποία σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες θα γίνει στις 19:00 τοπική ώρα.

Μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, έδωσε άλλωστε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.

«Υπάρχει ακόμα δρόμος να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Λιου, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν με αισιοδοξία τόνιζε ότι η συμφωνία θα έρθει εύκολα.

Ο Ε. Τσακα��ώτος, εκτός από την Κ. Λαγκάρντ, θα συναντήσει ακόμα τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πείσει για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών προτάσεων και να υπάρξει μια συμφωνία που θα επικυρωθεί αν όχι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, σε ένα έκτακτο Eurogroup, πιθανώς στις 29 Απριλίου.

Το Σάββατο το πρωί δε, αναμένεται να έχει συνάντηση με αξιωματούχους του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC), ενός οργάνου που ουσιαστικά διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Τέλος επαφές με στελέχη του ΔΝΤ θα έχει και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, όπως επίσης και με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top