Ρέγκλινγκ: Βλέπω συμφωνία ως τα μέσα Μαΐου

Αποκλείει ένα κούρεμα στο χρέος - «Υπάρχει συμφωνία επί των στόχων με το ΔΝΤ»

Την εκτίμησή ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 4 εβδομάδων εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι οι καθυστερήσεις στη συμφωνία Ελλάδας δανειστών οφείλονται σε ανοικτά ζητήματα, και δη δύσκολα πολιτικά τεχνικά θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, ο φόρος εισοδήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως τόνισε ο Ρέγκλινγκ, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν διαφορετική προσέγγιση σε ορισμένα ζητήματα ωστόσο «υπάρχει συμφωνία επί των στόχων, όπως αυτοί καθορίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ESM απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του χρέους και τόνισε πως ο στόχος είναι να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο και «υπάρχουν διάφορα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δίχως να επιβαρύνονται οι πιστώτριες χώρες». Όπως είπε, μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η διαμόρφωση της καταβολής των δόσεων ανάλογα με την απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 έχει συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούλιο «και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αμφισβητηθεί».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προβλέπει έξοδο της ��λλάδας στις αγορές, απαντά: «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα το έκανε αυτό το 2014 με δύο ομόλογα πενταετούς και τριετούς διάρκειας. Οπότε πιστεύω ότι βάσει αυτής της εμπειρίας, αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, το 2017 θα μπορούν να κάνει ξανά το ίδιο. Και αυτό έχει νόημα καθώς το πρόγραμμα τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 και θα πρέπει να τεστάρουν την αντίδραση των αγορών μέχρι τότε όπως έκανε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top