Μπακογιάννη: «Δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ως επαίτες»

«Η κυβέρνησή μας είναι ανίκανη»

���Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, εξαπέλυσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι και η στάση αρκετών ευρωπαϊκών κρατών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

«Η κυβέρνησή μας σίγουρα είναι ανίκανη. Ο Αλέξης Τσίπρας απλώς μετέθετε το πρόβλημα στο μέλλον αντί να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε. Από την άλλη πλευρά, ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μεμονωμένα κράτη - μέλη της ΕΕ θα έκλειναν τα σύνορά τους μονομερώς και ενάντια στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Για οποιαδήποτε χώρα θα ήταν δύσκολο να δημιουργήσει χώρους διαμονής για 100.000 ανθρώπους μέσα σε δύο μήνες. Επιπλέον, η Ελλάδα εξακο��ουθεί να πλήττεται από μία βαριά οικονομική κρίση», είπε η Ντ. Μπακογιάννη.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που δέχεται η Ελλάδα για το προσφυγικό από την Αυστρία, τη Σλοβενία και άλλες χώρες, η βουλευτής της ΝΔ είπε:

«Η Ελλάδα έχει ακτές συνολικού μήκους 16.500 χιλιομέτρων και 1.000 νησιά στο Αιγαίο. Είναι πραγματικά δύσκολο να ελέγξει κανείς αυτά τα θαλάσσια σύνορα. Κάποιοι, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν μας είχαν δώσει μεγαλόστομες υποσχέσεις για βοήθεια. Ακόμα περιμένουμε τα αυστριακά και ουγγρικά πλοία στο Αιγαίο. Αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά: η Αθήνα δέχεται κάθε στήριξη που παρέχει η Frontex. Αλλά αυτό δεν φτάνει και τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να ενισχ��σουν τη Frontex με νέο προσωπικό ή περισσότερα χρήματα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν, σε τι ακριβώς αναφέρεται η κριτική από τη Βιέννη. Δυστυχώς, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κοινή γραμμή σε αυτήν την κρίση και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Επεσήμανε ακόμα την επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία στην τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την αναγκαιότητα κοινή εφαρμογής και ερμηνείας της νομοθεσίας περί ασύλου για όλη την Ευρώπη.

«Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία είναι ένα αυταρχικό κράτος χωρίς ελευθερία του Tύπου, στην οποία ωστόσο οι πρόσφυγες δεν απειλούνται. Οι Ευρωπαίοι κάνουν ένα λάθος στη διαπραγματευτική τακτική τους με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται ως επαίτης απέναντι σ��ον Ερντογάν. Η Τουρκία έχει αναλάβει ευθύνη για περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ασφαλώς η ΕΕ θα πρέπει να τη βοηθήσει. Αλλά σε τελική ανάλυση η Άγκυρα χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης, από τη στιγμή που έχει επιδεινωθεί δραστικά η σχέση της με τη Ρωσία, ενώ εκδηλώνονται εκ νέου βίαιες συγκρούσεις στη διαμάχη της με τους Κούρδους», είπε.

Επέκρινε ακόμα τη στάση χωρών, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, λέγοντας:

«Όταν οι χώρες αυτές αντλούσαν κυρίως οφέλη από την ΕΕ, είχαν απλώσει το χέρι. Τώρα οι κυβερνήσεις στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία δεν θυμούνται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία και οι ίδιες είχαν απολαύσει. Και ακόμα χειρότερα: Η Ουγγαρία και η Πολωνία δηλητηριάζουν το κλίμα με μία επικίνδυνη ρητορική μίσους».

«Αν κάποιοι, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν, εξακολουθούν να μην επιδεικνύουν αλληλεγγύη, τότε και η Ευρώπη θα πρέπει να άρει την αλληλεγγύη της προς τη Βουδαπέστη και να περικόψει την οικονομική βοήθεια. Δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο το ότι ο Όρμπαν μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή λύση», συνέχισε.

Τέλος εξήρε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

«Πάντοτε ήξερα ότι η καγκελάριος είχε καλές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Τώρα, στην προσφυγική κρίση, το αντιλαμβάνεται και η πλειονότητα των Ελλήνων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολιτική κατά της Άγκελα Μέρκελ, προβάλλοντας τον εαυτό του εις βάρος της. Αλλά οι εποχές αυτές πέρασαν. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε πλέον ότι η καγκελάριος είναι η μόνη επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που διασφαλίζει τον αυτοσεβασμό των Ευρωπαίων», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top