Τα... τσαλίμια της Τουρκίας "μαγεύουν" την Κομισιόν – Δείτε τι ΔΩΡΑ θα της δώσει!

Reuters: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από Ελλάδα και Κύπρο να κάνουν πίσω

Τα... τσαλίμια της Τουρκίας "μαγεύουν" την Κομισιόν – Δείτε τι ΔΩΡΑ θα της δώσει!

Την ώρα που στην Ελλάδα γίνεται ο κακός χαμός μετά την δήλωση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια… Μακεδονία, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τον ουρανό με τ’αστρα στην Άγκυρα για να υπάρξει συμφωνία στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ελλάδα και την Κύπρο να κάνουν σειρά παραχωρήσεων προς την Τουρκία, ώστε να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις και να επέλθει η οριστική συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η νέα πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και το κυριότερο σημείο της είναι η απάλειψη των περιορισμών προς τους Τούρκους πολίτες για τη λήψη βίζα για ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters:

-Η Κομισιόν θα προτείνει την πλήρης απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα προς τους Τούρκους πολίτες, με απλοποίηση των κριτηρίων που τίθενται από τους Ευρωπαίους. Εδώ «εμπόδιο» είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της γαλλικής πλευράς, η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Άγκυρα, πριν επιτραπεί στα 80 εκατ. Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απελευθέρωσης του καθεστώτος μέχρι τον Ιούνιο, θα απαιτήσει ...διαδικασίες εξπρές για την έγκρισή της από το ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια.

-Παράλληλα, θα προβλέπεται το άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο θα περιλαμβάνεται η διατύπωση «υπό όρους». Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει το Reuters, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

-Θα ζητηθεί από την Ελλάδα να χαρακτηρίσει την Τουρκία "ασφαλή τρίτη" χώρα, ώστε να επιταχυνθούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων. Κάτι που έχει πάντως, ήδη, πράξει δημόσια η κυβέρνηση της Ελλάδα με δηλώσεις αξιωματούχων της. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.

Οι λεπτομέρειες ως προς την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ αναμένεται να συζητηθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ενώ σύμφωνα με το Reuters, θα διευκρινιστεί και το ακριβές επιπλέον ποσό που θα δοθεί στην Άγκυρα για το προσφυγικό, πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε επίσης:

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ στέλνει η Γαλλία στην Τουρκία λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής

Κασουλίδης: Η Τουρκία να κάνει υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού

Κομισιόν: Ξεκίνησε η τεχνική προετοιμασία για τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top