Βίτσας: Θα είναι μεγάλο λάθος να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών επί χρήμασι

«Οι ποσοστώσεις είναι η λύση για το προσφυγικό στην Ευρώπη» υποστήριξε

Βίτσας: Θα είναι μεγάλο λάθος να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών επί χρήμασι
«Το να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών επί χρήμασι, δηλαδή με ανταπόδοση, είναι όχι απλώς λάθος αλλά δημιουργεί μια κατάσταση που δεν θα βοηθήσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη ούτε την περιοχή» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας τα σενάρια για ανάσχεση του προσφυγικού από τη χ'ωρα μας έναντι ανταλλαγμάτων.
Κατά τον κ. Βίτσα, ο αναγκαστικός ποσοστιαίος καταμερισμός σε όλη την Ευρώπη, είναι η λύση στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Η πρόταση περί του αναγκαστικού καταμερισμού, έγινε για πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αρχές Μαρτίου 2015 και τότε μπήκε και στη σύνοδο των αρχηγών και η απόφαση της συνόδου ήταν εθελοντικός καταμερισμός. Αυτό ήταν εθελοντική αποφυγή σε ορισμένες περιπτώσεις» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των παλαιών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο το ανθρωπιστικό αλλά και το οικονομικό συμφέρον, να μην κλείσουν τα σύνορα» και ότι αν καταργηθεί η Συμφωνία Σένγκεν θα υπάρχουν επιπτώσεις πολλών δισεκατομμυρίων. «Έχουμε τη διαδικασία του βέτο. Έχουμε και εμείς χαρτιά για να αποτρέψουμε τα κλειστά σύνορα» πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι υπάρχουν στοιχεία για τις προσφυγικές ροές που είναι ελπιδοφόρα, αλλά και κινήσεις που σχετίζονται με το πολιτικό και το στρατιωτικό σύστημα στην Τουρκία και είναι ανησυχητικές.
Σχετικά με ο Καστελόριζο, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία ευκαιρία και για κανέναν να προωθήσει παλιότερα του αιτήματα» κα ότι «από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, για μας, για την Ελλάδα δηλαδή, γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν».
Ανέφερε ακόμη ότι στο Καστελόριζο βρίσκεται η πυραυλάκατος «Υποπλοίαρχος ΔΑΝΙΟΛΟΣ» και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραχωρήσει οκτώ στρατόπεδα, ενώ ξεπερνάνε τις 10.000 οι μερίδες που διαθέτουν ημερησίως. «Η κυβέρνηση επιτελεί το καθήκον της» ισχυρίστηκε επίσης ο κ. Βίτσας
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top