ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ στην Αθήνα: Σταματήστε τη διγλωσσία και προετοιμαστείτε για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Υπενθυμίζουν τις συμφωνίες για το προσφυγικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ στην Αθήνα: Σταματήστε τη διγλωσσία και προετοιμαστείτε για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

​Για ... διγλωσσία κατηγορούν οι Βρυξέλλες την Αθήνα, που από τη μια κόπτεται για τα ανοιχτά σύνορα και ορκίζεται πως καταγράφει τους πάντες και από την άλλη συνεχίζει και επιδίδεται στο σπορ του “waving”, προωθώντας χιλιάδες παράνομους οικονομικούς μετανάστες, χωρίς χαρτιά και ταυτοποίηση, στα σύνορα με τα Σκόπια, αδιαφορώντας για το πρόβλημα που δημιουργεί, αλλά και για την ίδια την δέσμευση που είχε αναλάβει στις 25 Οκτωβρίου του 2015, και επανέλαβε στη Σύνοδο Kορυφής του Δεκεμβρίου και της περασμένης Πέμπτης.

Η Αθήνα εγκαλεί τους πάντες για τα “κλειστά σύνορα”, που τάχα συμφωνήθηκε να μείνουν ανοικτά στη Σύνοδο, όπου υποτίθεται ότι απειλούσε με βέτο στα συμπεράσματα για την Βρετανία.

Καθώς όμως τα όρια ξεπεράστηκαν, όταν η Αθήνα άρχισε τα τηλέφωνα και τις επικρίσεις για παραβίαση της συμφωνίας, οι Βρυξέλλες θυμίζουν τα εξής:
-η συζήτηση για το προσφυγικό στη Σύνοδο έγινε την Πέμπτη και τα συμπεράσματα αναρτήθηκαν στις 2:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από εκείνο το σημείο, ουδεμία συζήτηση ή ευκαιρία για βέτο υπήρξε εντός Συνόδου,
-την Παρασκευή ο πρωθυπουργός έκανε μια συζήτηση εκτός Συνόδου για τα σύνορα με τους Θεσμούς και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε υποτίθεται πως ανέλαβε να κοινοποιήσει τη συζήτηση στα κράτη μέλη,
-ο Τύπος στις Βρυξέλλες είχε ενημερωθεί ότι δεν θα υπήρχε ελληνικό βέτο, αν δεν άλλαζε κάτι, πριν γίνει η παραπάνω συζήτηση,
-η μόνη συμφωνία που περιγράφεται στα συμπεράσματα είναι αυτή του Δεκεμβρίου και της 25ής Οκτωβρίου. Αυτή αφορά μόνο τους πρόσφυγες και όχι τους οικονομικούς μετανάστες.
-τα Σκόπια έχουν κάθε δικαίωμα να μη δέχονται οικονομικούς μετανάστες,
-μετά την προειδοποίηση Αβραμόπουλου, η κυβέρνηση μάζεψε τους μετανάστες από τα σύνορα, προσπαθώντας να συμμορφωθεί με τη συμφωνία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι ελληνικές αρχές, επί προηγούμενων κυβερνήσεων προσπαθούσαν ενεργά να μην υπάρχουν ροές λάθρομεταναστών προς την Ευρώπη, πολιτική που εγκαταλείφθηκε με το... άνοιγμα των κέντρων κράτησης.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι «η Ευρώπη στην περιοχή είναι η Ελλάδα» και πως αυτή πρωτίστως οφείλει να δράσει, με την βοήθεια και την αλληλεγγύη των υπολοίπων (χρηματική και υλική) την ��ποία είχε αρνηθεί για μήνες.

Αν η Ελλάδα προκαλέσει κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν ή πυροδοτήσει φυγόκεντρες και ξενοφοβικές δυνάμεις στην Ευρώπη- γιατί το να μην κάνει την δουλειά της, είναι πολύ πιο εύκολο, από το να την κάνει-, είναι προφανές ότι δεν θα αποτελεί μέλος της επόμενης ζώνης ελεύθερης διακίνησης, ούτε και θα κερδίσει τίποτε άλλο.

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ - "ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ"

Αξίζει να παραθέσουμε το κοινό μήνυμα της Ολλανδικής Προεδρίας και της Κομισιόν για να καταλάβει κανείς το διακύβευμα: «Κατανοούμε την πίεση που αντιμετωπίζουν διαφορετικές χώρες», αναφέρουν και δηλώνουν πως παραμένουν α��ήσυχοι για τις εξελίξεις στη διαδρομή των Βαλκανίων, προειδοποιώντας «για μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση, που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε συγκεκριμένες χώρες και ειδικά στην Ελλάδα».

«Η Ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Κομισιόν βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τις χώρες της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, επί του εδάφους και στα συνοριακά σημεία διέλευσης», αναφέρουν οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, και καλούν ταυτόχρονα την Ελλάδα να σταματήσει να σπρώχνει τους μετανάστες στα βόρεια σύνορά της.

Η Κομισιόν και η Προεδρία του Συμβουλίου καθιστούν όλα τα κράτη υπεύθυνα και υπόχρεα να σεβαστούν του κοινοτικούς κανόνες και να βάλουν ένα τέλος στην προσέγγιση της “κατά κύματα προώθησης” και όσο το κάνουν, «οι κυβερνήσεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».

Επιπλέον, ζητούν από τα κράτη και τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδρομή να «ετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, περιλαμβανομένης της δυνατότητας υποδοχής».

Η Κομισιόν συντονίζει το... σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και ζητά από τα κράτη να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να “συντονίσουν τη διαχείριση των συνόρων τους”, αναφέρει η ανακοίνωση καταλήγει: «τα κράτη μέλη πρέπει να δράσουν σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, ειδικά σε στιγμές που η ενότητα και οι κοινές λύσεις είναι αναγκαίες».

ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου, σήμερα Τρίτη έγινε γνωστό πως ούτε τα περί ΝΑΤΟ, ήταν αυτά που είχαν ανακοινωθεί από την Αθήνα και τις ελληνικές πηγές.

Την διευκρίνιση ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι "υποστηρικτικός", ότι δεν θα επεμβαίνει επιχειρησιακά στα πλωτά μέσα που μεταφέρουν πρόσφυγες, αλλά αυτό θα το κάνουν στην πράξη οι εθνικές αρχές και η Frontex, έδωσε ο Γενς Στόλτεμπεργκ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν θα σταματάμε εμείς τις βάρκες, δεν θα επιστρέφουμε εμείς τις βάρκες, εμείς θα βοηθάμε τις αρχές και την frontex να το κάνουν αυτό, καθώς δεν είναι η πολιτική μας εντολή, να περιπολούμε το Αιγαίο, η πολιτική μας εντολή είναι να βοηθάμε τις εθνικές αρχές και τη frontex», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, απευθυνόμενος στην υπό - επιτροπή άμυνας και ασφάλειας της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία όχι, όμως το ΝΑΤΟ φέρνει τις δύο χώρες κοντά» και αυτό έχει τεράστια σημασία. «Δημιουργούμε τις συνθήκες συνεργασίας στην περιοχή», είπε ο γενικός γρα��ματέας.

Εξήγησε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ στο επίπεδο των υπουργών άμυνας έλαβε μια πολιτική απόφαση, χωρίς να έχει διευκρινίσει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες "κάτι που γίνεται τώρα, αυτές τις μέρες", όπως είπε, «τώρα λύνουμε τα πρακτικά και τα νομικά θέματα, συνεπώς δεν μπορώ να σας απαντήσω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες», επεσήμανε.

«Εγώ έχω δει την Ελλάδα και την Τουρκία να δουλεύουν μαζί για χρόνια», τόνισε ο γραμματέας, «οι 28 μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα πήραν την απόφαση και δεν την επιβάλαμε εμείς από τις Βρυξέλλες, την φτιάξαμε μαζί». «Πήραμε την πολιτική εντολή, τώρα πρέπει να δείξουμε το πολιτικό σθένος να την εφαρμόσουμε», τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Σε σχέση με τον αριθμό των πλοίων που συμμετέχουν ήδη στην επιχείρηση, εξήγησε ότι «υπάρχουν διακυμάνσεις στον αριθμό των πλοίων. 2 ως 5 πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση μόνο για παρακολούθηση».

Τέλος, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για πιθανές παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου στην περιοχή εξήγησε ότι «δουλειά μας είναι μόνο οι πρόσφυγες και όχι να ασχολούμαστε με τον εναέριο χώρο των κρατών μελών».

Δείτε επίσης:

Απομονωμένη η Ελλάδα- Καραδοκεί η Τουρκία, εκβιάζουν τα ��κόπια

ΑΠΕΡΑΝΤΟ HOTSPOT Η ΕΛΛΑΔΑ: Όταν το ταξίδι για το όνειρο γίνεται εφιάλτης–ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top