Λύση στο προσφυγικό μέσω ΝΑΤΟ στον ορίζοντα

Τι δίνουν στον Καμμένο και τι ζητούν από την Τουρκία

Εξαιρετικά θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις διαφαίνονται από τη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, με τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο να έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση για την εμπλοκή της συμμαχίας στο προσφυγικό με θετικά αποτελέσματα.

Η συμμαχία προσανατολίζεται σήμερα Πέμπτη στην υιοθέτηση ενός κειμένου και δύο ρητών ανακοινώσεων από τον γενικό γραμματέα και την Γερμανίδα υπουργό άμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που ούτε λίγο, ούτε πολύ θα ανοίγουν το δρόμο στο ΝΑΤΟ για να επιτηρήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς κοινές περιπολίες και γκρίζες ζώνες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Channel στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, μετά από 9 συναντήσεις με την Γερμανίδα υπουργό, άλλες τόσες με τον Άγγλο συνάδελφό του Μάικλ Φάλον (ο οποίος στήριξε τις ελληνικές θέσεις, από κοινού με τον Ολλανδό και τον Γάλλο) και ρεαλιστική διαβούλευση με πολλές άλλες χώρες, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται πως διασφάλισε την αποδοχή της ελληνικής θέσης για:

-την ανάπτυξη ναυτικής δύναμης που ενδέχεται να φτάσει τα 57 σκάφη στο Αιγαίο και συγκεκριμένα μεταξύ Λέσβου, Χίου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και τουρκικών ακτών,

-τα τουρκικά πλοία να επιτηρούν μόνο την τουρκική πλευρά των συνόρων, τα ελληνικά την ελληνική και τα πλοία τρίτων χωρών και τις δύο πλευρές.

-την δύναμη που θα έχει ως κορμό την δύναμη SNMG2, η οποία επιχειρεί ήδη στη Μεσόγειο, υπό γερμανική διοίκηση,

-την ευθύνη έρευνας και διάσωσης να παραμένει αποκλειστικά στις αρχές των δύο πλευρών του Αιγαίου, χωρίς ανάμειξη ο ένας στην περιοχή του άλλου,

-την άμεση επαναπροώθηση όλων των φουσκωτών που συλλαμβάνονται πίσω στην Τουρκία,

-την πλήρη κατάθεση σχεδίων πτήσης για όλα τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, κάτι που αφορά σαφώς και τα τουρκικά αεροσκάφη

-την διασφάλιση της διασύνδεσης της επιχείρη��ης με την Frontex,

Αν σήμερα αυτή η εξέλιξη- που το star.gr περιέγραψε ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης- αποφασιστεί επί της αρχής από τους υπουργούς και οι αρμόδιοι προχωρήσουν στις δημόσιες ανακοινώσεις, ανοίγει ο δρόμος για... επιχειρήσεις πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια και αντιμετώπιση του ζητήματος στη ρίζα του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την Τετάρτη η Κομισιόν, εξέδωσε έκθεση που αναφέρει ότι «η Τουρκία οφείλει κατά προτεραιότητα να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην παρεμπόδιση των παράτυπων αναχωρήσεων από το έδαφός της μεταναστών και προσφύγων προς την ΕΕ».

Η έκθεση της Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να επιταχύνει τις “χερσαίες επιχειρήσεις στα παράλια, καθώς ακόμα και μέσα στο χειμώνα οι ημερήσιες αφίξεις στην Ελλάδα ήταν 2186 τον Ιανουάριο και 3575 τον Δεκέμβριο, μειωμένες ωστόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο (6929).

Η έκθεση ωστόσο είναι “ισορροπημένη” λένε διπλωμάτες, καθώς αναγνωρίζει στην Άγκυρα και “στέρεα μέτρα που έχει ήδη λάβει όπως: η επαναφορά της βίζας για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τους ίδιους τους Σύριους, μειώνοντας τις αφίξεις στην Τουρκία από τον Λίβανο και την Ιορδανία”.

Η Κομισιόν χαιρετίζει την νομοθεσία για την απόδοση εργασιακών δικαιωμάτων στους Σύρους και την προσωρινή πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

Η Κομισιόν πιέζει την Τουρκία να δεχθεί να υπογράψει γρηγορότερα συμφωνία επανεισδοχής για υπηκόους τρίτων κρατών με την ΕΕ και να ενισχύσει την ακτοφυλακή της, «η οποία πρέπει να δράσει άμεσα κατά των λαθροδιακινητών».

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε ότι «δεν σκοπεύουμε να βάλουμε στην πλάτη της Ελλάδας περισσότερο βάρος σε σχέση με το προσφυγικό». «Τα πράγματα κινούνται πλέον γρήγορα, είχα την Τρίτη τον αρμόδιο υπουργό στο γραφείο μου και μου επεσήμανε ότι τα hot spots θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα του μήνα», είπε ο επίτροπος κατά την παρουσίαση της αξιολόγησης της Κομισιόν για την εφαρμογή των μέτρων που τα κράτη - μέλη έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Από τη στιγμή που το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί, όλα θα είναι διαφορετικά», εξήγησε ο Δ. Αβραμόπουλος.«Είναι ζήτημα ενός μήνα» ,κατέληξε, «να δείτε διαφορές επί του εδάφους».

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ο επίτροπος ανέφερε ότι «η ενίσχυση φτάνει τα 475 εκατομμύρια ευρώ, για 16 προγράμματα που έχουν εγκριθεί»,τόνισε, όμως, ότι «πρέπει στην Ελλάδα να τελειώσουν οι νομικές διαδικασίες για να τα εκταμιεύσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top