Κυβερνητική Πηγή: ΝΑΙ, υπ�� όρους στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης στις Βρυξέλλες

​«Έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε», ανέφερε ελληνική κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η πηγή που έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ενημέρωσε τον Τύπο ότι η γερμανική πρόταση αφορά στην ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία η SSNG, «πρέπει να αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή στη μεριά της Τουρκίας».

«Η επιχείρηση να καθοδηγείται από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην περιοχή της ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Δηλαδή οι νατοϊκές δυνάμεις να καταθέτουν σχέδια πτήσεων για αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και η Frontex να βοηθά την τουρκική ακτοφυλακή στον μη απόπλου από τα τουρκικά παράλια», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου, η ίδια πηγή εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την γρήγορη μετατροπή της Frontex σε... ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η οποία θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Το πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί λέει η ίδια πηγή, είναι ότι η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία (αλλάζει ανά εξάμηνο), θα περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Η πηγή ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εξαιρεθεί η Τουρκία και η Ελλάδα από το "command" αυτής της δύναμης και να επεκταθεί η διοίκηση στα χέρια της... Γερμανίας μέχρι να βρεθεί μια λύση.

«Όσοι διασώζονται στη θάλασσα, θα αποστέλλονται στην Τουρκία πίσω, το ΝΑΤΟ θα διασφαλίζει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες», ανέφερε, τονίζοντας ότι αναμένετ��ι μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο Πέμπτη και οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

«Δε θέλουμε να εμπλακεί άλλη επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, στην επιχείρηση αυτή» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές. «Βλέπουμε με θετικό τρόπο την ενίσχυση με 8 πλοία του πολεμικού ναυτικού. Με πολλή χαρά θα δώσουμε εγκαταστάσεις και λιμενικές διευκολύνσεις», κατέληξε.

Δείτε επίσης:

Αβραμόπουλος:Δεν σκοπεύουμε να ασκήσουμε άλλη πίεση στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top