Η Κομισιόν για το προσφυγικό: «Η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις»

«Δεν γίνεται η μία χώρα να σπρώχνει το πρόβλημα στην άλλη»

​«Η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συνάντησης με του ηγέτες στη διαδρομή των Βαλκανίων και να βελτιώσει τον έλεγχο τόσο στα σύνορα με την Τουρκία, όσο και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα ενημέρωσης που παρείχε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για το μεταναστευτικό Νατάσα Μπερτρώ.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι πρόσφυγες που αιτούνται ασύλου στην Ελλάδα πρέπει να παραμένουν σε αυτή και όσοι δεν αιτούνται ασύλου δεν θα πρέπει να συνεχίζουν το ταξίδι του ανενόχλητοι προς την Ευρώπη, η δε Ελλάδα έχει το δικαίωμα να τους επαναπροωθεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναπροώθησης.

«Η πολιτική του να σπρώχνει η μια χώρα το πρόβλημα στην άλλη δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτό έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες της βαλκανικής», επανέλαβε η Νατάσα Μπερτρώ.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της ζώνης Σένγκεν. Πηγή με γνώση της διαδικασίας εξήγησε στον ανταποκριτή του Star, ότι η Κομισιόν θα φτιάξει μια έκθεση για την κατάσταση των εξωτερικών συνόρων τον Μάιο και αν διαπιστώσει «σοβαρή έλλειψη» τότε θα πρέπει το Συμβούλιο των κρατών μελών να ψη��ίσει επ' αυτής και να δώσει στην Ελλάδα τρεις μήνες προθεσμία να συμμορφωθεί. Αν δεν το πράξει τότε το Συμβούλιο και πάλι μπορεί με ενισχυμένη πλειοψηφία να εγκρίνει την παράταση συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ΕΕ, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Στην πράξη η διαδικασία που περιγράφει η πηγή της Κομισιόν, συνδέει την έλλειψη ελέγχων στα ελληνικά σύνορα, με συνοριακούς ελέγχους στην Γερμανία και τις άλλες χώρες που έχουν χερσαία σύνορα Σένγκεν και τους έχουν επιβάλει, όχι όμως και στην αποπομπή της χώρας από τη συνθήκη, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. Τα κράτη μέλη όμως θα μπορούσαν να επεκτείνουν με εθνική απόφαση τους ελέγχους και για τις πτήσεις, ή τις αφίξεις πλοίων από την Ελλάδα, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top