«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν στην Ελλάδα για τα δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών

Υποστηρίζει σε προειδοποιητική επιστολή ότι μόνο το ένα τρίτο από αυτά διαβιβάζεται εγκαίρως

"Κίτρινη κάρτα" από την Κομισιόν προς την Ελλάδα για τα δακτυλικά αποτυπώματα προσφύγων-μεταναστών.

Όπως υποστηρίζει, σε προειδοποιητική επιστολή της, που αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας παράβασης, σχεδόν για το ένα τρίτο μόνο των καταγεγραμμένων αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί διαβίβαση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών, όπως ορίζει το κοινοτικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 492.000 αφίξεις, ωστόσο στη βάση δεδομένων Eurodac εστάλησαν δακτυλικά αποτυπώματα από περίπου 121.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόβλημα, αντίστοιχα, εντοπίζει η Κομισιόν την ίδια περίοδο στην Ιταλία και την Κροατία.

Στην Ιταλία, κατά της οποίας επί��ης έχει κινήσει τη διαδικασία παράβασης, καταγράφηκαν 65.000 αφίξεις διά θαλάσσης, και από αυτές σε περίπου 29.000 έγινε αποτελεσματική λήψη και διαβίβαση δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βάση δεδομένων Eurodac.

Στο τρίτο και τελευταίο κράτος-μέλος που έστειλε προειδοποιητική επιστολή η Επιτροπή, στην Κροατία, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 340.000 αφίξεις και αποστολή δακτυλικών αποτυπώματων στην εν λόγω βάση δεδομένων μόνο για... 575.​
​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top