Στην Μάλτα για το προσφυγικό ο Τσίπρας: Οι στόχοι και οι ελπίδες της κυβέρνησης

Σε ισχύ το Δουβλίνο ΙΙ, εξαιρείται η Ελλάδα

Στην Μάλτα για το προσφυγικό ο Τσίπρας: Οι στόχοι και οι ελπίδες της κυβέρνησης

​Στη Βαλέτα της Μάλτας θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο για το προσφυγικό.

Στόχος της Αθήνας, είναι να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εν όψει και του ταξιδιού του κ.Τσίπρα στις 17 και 18 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, όπου θα έχει συναντήσεις του κκ Νταβούτογλου και Ερντογάν.

Στο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι θα εισακουστούν οι ελληνικές θέσεις, ώστε να γίνονται οι ταυτοποιήσεις των προσφύγων στην Τουρκία και να μην θαλασσοπνίγονται, όπως λένε, αθώες ψυχές στο Αιγαίο.

Στο τραπέζι υπάρχει και το θέμα των κονδυλίων, ωστόσο επίσημα η Αθήνα δεν βάζει μαζί με το προσφυγικό το θέμα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτό μπαίνει εκ των πραγμάτων σ��ην κουβέντα, καθώς, όπως λένε, οι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν την Σύνοδο, η Γερμανία ενεργοποίησε ξανά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είχε αναστείλει προ μηνών για τους Σύρους πρόσφυγες. Το μοναδικό κράτος-μέλος που εξαιρείται είναι η Ελλάδα. Η Γερμανία δηλαδή θα επαναπροωθεί στο εξής και πάλι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τους πρόσφυγες από τη Συρία στην εκάστοτε χώρα-μέλος που έγινε ο πρώτος σταθμός υποδοχής τους στην ΕΕ.

Το προσφυγικό θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των G-20, την Κυριακή στην Αττάλεια, σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Πάνω από 540.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex, 13 φορές περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top