Κοτζιάς για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση» ανέφερε στην σύνοδο υπουργών ΕΕ-Aσίας

Παρέμβαση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα έκανε στην 12η Σύνοδο ΥΠΕΞ ΕΕ–Aσίας, στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

«Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα, η κοινή γνώμη υπήρξε ευνοϊκή και υποστηρικτική απέναντι στους πρόσφυγες με τρόπο που συνάδει με τον πολιτισμό και τις αξίες μας.Οι Αρχές μας επέδειξαν ανθρωπιά, ενεργώντας συχνά υπό συνθήκες πίεσης, αλλά σεβόμενες πάντα το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί απάντηση στην προσφυγική κρίση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Η Ελλάδα, βεβαίως, δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων στην περιοχή. Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, αλλά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Αιγύπτου. Η κρίση όμως δεν θα σταματήσει αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση και αν δεν τερματισθεί ο πόλεμος» πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Για το «πώς πρέπει να κινηθούμε», ο κ. Κοτζιάς ανέφερε:

«Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στα σημεία αναχώρησης πριν την είσοδο στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν.

Δεύτερον, πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και εγκαίρως τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και, ταυτοχρόνως, να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού δίκαιου καταμερισμού των βαρών για την κατανομή βάσει αντικειμενικών κριτηρίων των αιτούντων ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη.

Τρίτον, η επανεγκατάσταση από την Τουρκία, και πιθανόν από τις γειτονικές χώρες, πρέπει να αρχίσει άμεσα».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να οργανώσει στην Αθήνα Διάσκεψη με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top