ΕΕ: «Η Ελλάδα και επίσημα ξανά ��τις καθυστερήσεις»

Τι φοβούνται στις Βρυξέλλες – Πότε υπάρχει κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων

«H κυβέρνηση έχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να θέλει να τελειώνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απαραίτητη σχετική νομοθεσία, πολύ πριν τα Χριστούγεννα».

Αυτή είναι η προειδοποίηση κοινοτικού αξιω��ατούχου που ενημέρωσε τον Τύπο χθες στις Βρυξέλλες για το τι πρέπει να περιμένει από το Εurogroup της Δευτέρας.

Παρόμοια προειδοποίηση απηύθυνε και δεύτερος αξιωματούχος λίγη ώρα αργότερα (αυτή τη φορά από το κτίριο της Κομισιόν), για να συμπληρωθεί το παζλ με τις δηλώσεις του ίδιου του επιτρόπου Μοσκοβισί.

Στην πράξη, κωδικοποιώντας τα δεδομένα:

• από σήμερα ξέρουμε και επίσημα ότι τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που είχαν κατανεμηθεί από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ και προορίζονταν για τις τράπεζες, δεν θα χρειαστούν

• οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα 4,4 δισ. ευρώ ,που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ που ήδη έχουν εκταμιευθεί και προορίζονται για τον ίδιο σκοπό, θα βρεθούν από την αγορά και τους ιδιώτες

είναι σαφές ότι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι θα διασώσουν τις τράπεζες με «κούρεμα», το οποίο θα προσδιοριστεί μετά από γνωμοδότηση και της DG competition (της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν)

το ποσό που θα αντιστοιχεί στο bail in των μετόχων και ομολογιούχων θα μειώσει περαιτέρω το απαιτούμενο άθροισμα των κεφαλαίων της που απαιτούνται από τα 14,4 δισ. ευρώ, πριν οι τράπεζες αναζητήσουν επενδυτές ή χρειαστούν τα 10 δισ. ευρώ

θεωρητικά ενδέχεται ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λογαριασμού του TXΣ στον ΕSM στο Λουξεμβούργο, να μην χρειαστούν όλα.

Ωστόσο, για να χρειαστεί έστω και ένα ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα που αφορούν τα προαπαιτούμενα για τις υποδόσεις των 2 και του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την απόφαση του Αυγούστου,

να περιέχονται σε αυτά τα μέτρα τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί και ό,τι έχει να κάνει με την τραπεζική διοίκηση.

Για το δεύτερο, σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση και η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να βάλει άλλα μέτρα στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, προσπαθώντας να πιέσει τα πράγματα ή να με��αθέσει στο χρόνο τις δύσκολες αποφάσεις.

Αν όμως όντως επιλέξει κάτι τέτοιο, δεν θα γίνεται ανακεφαλαιοποίηση μέχρι να πάρει και αυτά τα μέτρα. Και αν ο χρόνος εξαντληθεί, από το 2016 θα πρέπει να κουρευτούν και οι καταθέσεις σε αντίστοιχο ποσοστό, για το ποσό πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Αν η κυβέρνηση χρειαζόταν λεφτά και από τα 15 δισ. ευρώ, που φαίνεται πως δεν χρειάζεται, τότε θα έπρεπε να ολοκληρώσει και την πρώτη αξιολόγηση στο σύνολό της, δηλαδή εκτός από τις δύο λίστες να πάρει και ένα σωρό άλλα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα.

Κομμάτι της αξιολόγησης είναι και το ασφαλιστικό, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει και σαφές χρονοδιάγραμμα για το χρέος, άρα πάνε πίσω και οι όποιες σχετικές συζητήσεις.

Ο φόβος στις Βρυξέλλ��ς είναι πως η κυβέρνηση έχει παρασκηνιακά αποφασίσει να εκπληρώσει μόνο τη μια από τις δύο μεγάλες υποχρεώσεις της. Να κλείσει τελευταία στιγμή τα κόκκινα δάνεια, υπό το φόβο του κουρέματος, και να αφήσει την 1η αξιολόγηση και το ασφαλιστικό για αργότερα. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι καθώς δεν θα έχει κανένα μεγάλο σκόπελο (ανακεφαλαιοποίηση ή πληρωμές χρέους) μπροστά της και καθώς το καρότο της ελάφρυνσης του χρέους έχει μπαγιατέψει, θα μπορούσε να ροκανίσει το χρόνο μέχρι την επόμενη μεγάλη κρίση. Μέχρι να της λείψουν τα μετρητά. Και για το τελευταίο έχει αποδείξει ότι ξέρει καλά την λογική των arrears.

Το βέβαιο είναι ότι χθες, ο οικονομικός και διεθνής Τύπος στις Βρυξέλλες, άρα και οι επενδυτές, ενημερώθηκαν ότι η χώρα είναι ξανά και επισήμως στις καθυστερήσεις. Και με κακή φήμη, ομόλογα δεν βγαίνουν. Άρα και το μνημόνιο, η ύφεση και όλα τα σχετικά θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμη. Το πρώτο όπως πάντα χωρίς να εφαρμόζεται.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top