Κοτζιάς και Σταϊνμαγερ θέλουν δίκαιη κατανομή προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες

Συμφώνησαν στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων οι δύο υπουργοί

Κοτζιάς και Σταϊνμαγερ θέλουν δίκαιη κατανομή προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες

​«Πανευρωπαϊκή πρόκληση» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ την προσφυγική κρίση, στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσε με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Κοτζιά, τονίζοντας την ανάγκη το ζήτημα να αντιμετωπιστεί συλλογικά.

«Δεν έχει νόημα να ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο ο ένας στον άλλο [...] δεν θα οδηγηθούμε πουθενά», σημείωσε ο γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι η πρόκληση των προσφυγικών ροών είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόκληση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ.Σταϊνμάγερ, πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη μια δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

«Γνώμη μας είναι… ότι η δημιουργία hot spots είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή, αν δεν δημιουργηθεί ένα σύστημα κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ.Σταϊνμάγερ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, παραδεχόμενος ότι στο πρόσφατο παρελθόν αυτή (σσ η εμπιστοσύνη) κλονίστηκε με διάφορες «λεκτικές υπερβολές».

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, πρέπει να στρωθεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των καλών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών που υπήρξαν στο παρελθόν.

Ο κ. Σταϊνμάγερ μίλησε για λάθος αντιλήψεις που είχαν στο παρελθόν οι Γερμανοί για τους Έλληνες και οι Έλληνες για τους Γερμανούς.

Ο κ.Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε «έντιμες τις συζητήσεις» που είχαν Ελλάδα και Γερμανία τους προηγούμενους μήνες, «όταν οξύνθηκαν τα πράγματα», επισημαίνοντας ότι τελικά υπήρξε συνεννόηση.

Ο ίδιος εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του Βερολίνου στην Ελλάδα για τη δύναμή της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για όσα έχει καταφέρει έως σήμερα και για τις επιβαρύνσεις που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες.

Κοτζιάς: Καλωσορίζω ένα φίλο

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού καλωσόρισε τον «φίλο» κ.Σταϊνμάγερ, είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν για τα Βαλκάνια, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την προσφυγική κρίση.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις και την ελληνογερμανική συνεργασία, να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως ο Γερμανός ομόλογος του αναδεικνύει τον ρόλο της διπλωματίας.

«Στο προσφυγικό, η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει την ανθρωπιστική της ευθύνη και το χρέος της, αλλά πράττει αντίστοιχα. Οι προσφυγικές ροές επιβαρύνουν πολύ ορισμένες χώρες,όπως η Ελλάδα. Είναι απαραίτητη η δίκαιη κατανομή προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να ε��έγξουμε μεταναστευτικές ροές από την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Υπάρχει ανάγκη γενικής ευρωπαϊκής προσέγγισης στη φύλαξη των συνόρων», είπε.

«Θέλουμε πολυεπίπεδη συνεργασία με Τουρκία. Το πρόβλημα των προσφύγων δεν οφείλεται στην απουσία κοινών περιπολιών» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη περιπολιών υπάρχει στα σύνορα με την Συρία, ενώ τόνισε ότι hotspots πρέπει να γίνουν στην Τουρκία, και εκεί να γίνει η κατανομή.

Εξέφρασε μάλιστα την περηφάνια του, για την βοήθεια που προσφέρουν αφιλοκερδώς οι Έλληνες πολίτες στους πρόσφυγες, που καταφτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί, όπως είπε σε μία χώρα, που μαστίζεται από βαθιά κρίση, -όπως η Ελλάδα- δεν εκδηλώθηκαν μαζικά φαινόμενα ρατσισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top