Τσίπρας: Αυτή η Βουλή και αυτή η κυβέρνηση θα σημάνουν το τέλος της κρίσης και των Μνημονίων

Αλλαγή Συντάγματος & εκλογικού νόμου θέλει ο Τσίπρας - Τι είπε στις προγραμματικές δηλώσεις - Πρ. ανάρτηση: 20.06

«Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου» έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ξεκίνησαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ανέφερε παράλληλα ως επιμέρους στόχους, την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας με την επιστροφή στην ανάπττυξη , την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, την διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου κ.α

«Ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Θα είναι μία δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρος περίοδος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε μία εντολή τετραετίας. Και έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέρα από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε να ξεφύγουνε από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεριζώσουμε κατεστημένες αντιλήψεις, να κινητοποιήσουμε την μεγάλη πλειοψηφία σε μία κατεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μετά από την καταστροφική πενταετία που προηγήθηκε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «η συμφωνία αυτή αν και περιλαμβάνει και δύσκολα σημεία αναμφίβολα, εγγράφει ταυτόχρονα μία άλλη αντίληψη για την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε».

Επισήμανε επίσης ότι «έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό πλαίσιο μέχρι το 2019 και να κλείσουμε την συζήτηση για το grexit».

«Να προχωρήσουμε δίχως χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση»

«Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρότι περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει την πόρτα για την απομείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεων και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Εισηγούμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που βάζει τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο δρόμος που θα διαβεί η κυβέρνηση «δεν είναι ένας ευκολοδιάβατος δρομος».

«Κεφαλαιώδους σημασίας το ζήτημα του χρέους»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας» την απομείωση του χρέους και ισχυρίστηκε ότι με την συμφωνία του Ιουλίου ανοίγεται «η τελευταία ευκαιρία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς για λόγους πολιτικούς και όχι οικονομικούς αφού δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των κόκκινων δανείων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Συγκροτείται ειδικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων
«Για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτείται συμπαγής κυβερνητικός συνασπισμός. Χρειάζονται ρεαλιστικές προτάσεις και κινητοποίηση κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη συγκρότηση ειδικού φορέα προσέκλυσης επενδύσεων για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, εξηγώντας ότι ο νέος φορέας «θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης των διαφορών με το δημόσιο».
«Υπάρχουν ανοικτά σημεία στη συμφωνία»
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η εφαρμογή της συμφωνίας «δεν αμφισβητεί��αι» αλλά πρόσθεσε πως «υπάρχουν ανοικτά σημεία για τα οποία θα δώσουμε μάχη».
Ο ίδιος, έκανε λόγο για 4 ανοικτά μέτωπα: «Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια, όπου θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για την εξωδικαστική επίλυση των ζητημάτων.
Δεύτερον, η προστασία η προστασία των εργασιακών σχέσεων, με την αποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας. Τρίτον, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας. Τέταρτον, η κρίσιμη συζήτηση για τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιεί και δεν θα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη εκπόνησης εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη�� επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε και στο φορολογικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό».
«Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής»
Μιλώντας για παθογένειες που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη, ο πρωθυπουργός εστίασε στην δημόσια διοίκηση την οποία χαρακτήρισε ως τον «μεγάλο ασθενή».
«Οι οριζόντιες περικοπές, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις, η διαφθορά, το θεσμικό χάος, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η γραφειοκρατία είναι μερικά απ’ όσα επιδείνωσαν την κατάσταση. Το στοίχημα είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης για να επιτελέσει το ρόλο της» είπε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εξορθολογισμό στα οργανογράμματα των υπουργείων, για εφαρμογή της κινητικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους και «ψηφιακή αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης».
«Φτιάχνουμε πανελλαδικό χάρτη φτώχειας»
«Καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας» είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, αποκαλύπτοντας σειρά δράσεων της κυβέρνησης:
- Έκδοση καρτών ελεύθερης κίνησης στα ΜΜΕ για τους άνεργους, τα ΑΜΕΑ και τους συνταξιούχους
- Ασφαλιστική κάλυψη στους ανέργους
- Ίδρυση ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, στα πλαίσια του ΕΣΥ. Απρόσκοπτη πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα για τον πολίτη, με ελεγχόμενο κόστος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε πλήρη κάλυψη όλων των κενών στη δημόσια υγεία και για νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια υγεία «που θα βασίζεται στην υγεία της γειτονιάς, με ισότιμη και καθολική κάλυψη».
Παιδεία και απασχόληση
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ανάγκη αναβάθμισης της ερευνητικής κουλτούρας.
«Στόχος η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εξαλειφθούν οι παθογένειες. Προτεραιότητα για εμάς είναι η αποτίμηση και η ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος, προανήγγειλε την άμεση δ��μιουργία νέων προγραμμάτων απασχόληση για 100.00 ανέργους, με ειδικό σχεδιασμό για περιοχές με υψηλή ανεργία και για νέους επιστήμονες.
Τι είπε για το ασφαλιστικό σύστημα
«Οι προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα υπήρχαν και υπάρχουν, ανεξάρτητα της συμφωνίας» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στα δημογραφικά προβλήματα, στο PSI και στο τζόγο των αποθεματικών.
«Προχωρούμε σε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στις επόμενες γενεές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποί��σης της ακίνητης περιουσίας» πρόσθεσε ο ίδιος, για να σημειώσει με νόημα πως «καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να σταθεί, εάν επιτρέψουμε τη διαιώνιση της διαφθοράς».
Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή - Αλλαγή και του εκλογικού νόμου
«Καμιά αλλαγή, καμία ρήξη με το παλαιό δεν θα γίνει εφικτή, δίχως τη συμμετοχή του λαού και της κοινωνίας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, καλώντας τον λαό να πάρει στα χέρια του «τις μεγάλες συγκρούσεις με το κατεστημένο, με την ολιγαρχία»
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του θα ανοίξουν -εκτός των άλλων- το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και το θέμα της δυνατότητας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος «ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική».
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε κυβέρνηση όσων μας έστειλαν εδώ. Δίνουμε λογαριασμό μόνο στον λαό. Θέλουμε να του επιστρέψουμε την εξουσία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top