«Πυρετός» συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν λίγο πριν το Eurogroup της Δευτέρας

Στο επίκεντρο η επόμενη δόση αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για να παραμείνει εντός τροχιάς το πρόγραμμα

​Μέσα στις επόμενες πέντε μέρες κρίνεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, σε επίπεδο επικεφαλής αποστολών, η επιβεβαίωση του αν το πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς, ποια και πόσα πρόσθετα μέτρα θα απαιτηθούν και ποιες θα είναι οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες για το επόμενο τρίμηνο ως και το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, οι συζητήσεις και ο συντονισμός των δύο πλευρών, κυρίως της κυβέρνησης με την Κομισιόν έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες και ώρες, με τα σχόλια των παραγόντων των Βρυξελλών να παραμένουν το ίδιο θετικά όπως τις προηγούμενες 45 μέρες μετά την πρώτη εκταμίευση χρημάτων από το νέο πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αναφορά που θα κάνει η τρόικα στο eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο μετά και την προετοιμασία που θα έχει γίνει στο euro working group τις επόμενες ώρες.

Τα ζητήματα κορμού, όπως ονομάζονται, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα και ο η εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του 2016, περιλαμβανομένης και της ύφεσης, δεν κλείνουν όμως μέχρι τη Δευτέρα.

Ο ισχυρισμός της Αθήνας ότι η ύφεση ήταν ενδεχομένως μικρότερη, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή από τις Βρυξέλλες, ενώ οι προκαταρκτικές κοινοποιήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ θεωρείται δεδομένο πως θα αναθεωρηθούν - κάτι που δεν είναι κρυφό ούτε στην Αθήνα. Δύο τουλάχιστον τεχνοκράτες που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να έχουν ελεγκτικό ρόλο, εξήγησαν πως είναι εξίσου πιθανό η ύφεση να είναι τελικά μεγαλύτερη και όχι μικρότερη, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση. Η δε επίπτωση των capital control δεν έχει ακόμα πλήρως συνεκτιμηθεί.

Παρόλαυτα, το ενδεχόμενο να ζητηθούν λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα, ή να ελαττωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, είναι δύο ενδεχόμενα ανοιχτά για τις Βρυξέλλες. Όχι όμως γιατί η οικονομία πάει ��αλύτερα, αλλά γιατί πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο. Δεν θα είναι όμως αυτός λόγος για να υπάρξει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης- Βρυξελλών.

Προς το παρόν και τις επόμενες ώρες αυτό που προέχει είναι να καταρτιστεί μια μακρά λίστα με νομοθετικά προαπαιτούμενα, όπως είχαν αποφασίσει οι εταίροι της χώρας στις 14 Αυγούστου, ώστε να επιτρέψουν την εκταμίευση των υπολοίπων χρημάτων από την πρώτη δόση του προγράμματος (3 δις σε δύο δόσεις).

Εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πλειστηριασμοί, αλλαγές στο δημόσιο τομέα και άνοιγμα επαγγελμάτων και ενέργειας, είναι δύσκολα θέματα ακόμα και όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ήδη κάποιες δημόσιες δηλώσεις για τον τομέα της ενέργειας έχουν αρχίσει να ενοχλούν, όμως στην Κομισιόν η εκτίμηση είναι πως “ό,τι στο τέλος περάσει από τη βουλή θα είναι επαρκές για αυτή τη φάση”. Το ασφαλιστικό είναι ένα ακόμα δύσκολο θέμα, με μέτρα τόσο στα προαπαιτούμενα, όσο και στην 1η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει. Προς το παρόν οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και ως εκ τούτου το euro working group θα ετοιμάσει θετικά σχόλια για τους υπουργούς τη Δευτέρα.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top