Επιστολή Κρεμαστινού σε Τσακαλώτο για ΦΠΑ στα νησιά: Τραγική απόφαση, ξανασκεφτείτε το

«Υπάρχουν εθνικοί λόγοι πίσω από την απόφαση που είχε πάρει ο Παπανδρέου»

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα της εξίσωσης του ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου (Ρόδος , Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος) με την ηπειρωτική χώρα έστειλε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσων και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ καλεί τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση να ξανασκεφτούν την απόφασή τους, λαμβάνοντας υπόψη «τους κινδύνους που επεσήμαναν πριν από εσάς εμπειρότεροι πολιτικοί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν εθνικοί λόγοι πίσω από την καθιέρωση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ: «Η απόφαση αυτή αντίκειται σε κεκτημένο εθνικό δικαίωμα που ανεγνώρισε το 1986 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος που διαφοροποίησε τον ΦΠΑ στα νησιά της παραμεθορίου, δηλαδή τα Δωδεκάνησα. Την ίδια άποψη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στήριξε και ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Φαίνεται ότι δεν συμμερίζεστε την άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η οικονομική δυσπραγία θα επιφέρει αλλοίωση του πληθυσμού των νησιών και μετανάστευση των κατοίκων τους στο εξωτερικό και, το κυριότερο, ότι δεν συμμερίζεστε την άποψη ότι το κύμα μη νόμιμων μεταναστών μπορεί να απειλήσει στο μέλλον ακόμα και τη σύνθεση των πληθυσμών των νησιών».
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Κρεμαστινού:
Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015
Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Κύριε Υπουργέ,
Το κλείσιμο της Βουλής απέτρεψε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε Επίκαιρη Ερώτησή μου σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς, χθες ανακοινώθηκε η ομάδα των πρώτων νησιών όπου αυξάνεται ο ΦΠΑ με πρώτη και καλύτερη τη Ρόδο. Η απόφαση αυτή αντίκειται σε κεκτημένο εθνικό δικαίωμα που ανεγνώρισε το 1986 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος που διαφοροποίησε τον ΦΠΑ στα νησιά της παραμεθορίου, δηλαδή τα Δωδεκάνησα. Την ίδια άποψη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στήριξε και ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Έτσι, ουδέποτε ήρθε ως τώρα ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή για εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης χώρας.
Φαίνεται ότι για την κυβέρνησή σας δεν υπάρχουν εθνικοί λόγοι. Υπάρχουν, δυστυχώς, μόνο οικονομικοί. Φαίνεται ότι δεν συμμερίζεστε την άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η οικονομική δυσπραγία θα επιφέρει αλλοίωση του πληθυσμού των νησιών και μετανάστευση των κατοίκων τους στο εξωτερικό και, το κυριότερο, ότι δεν συμμερίζεστε την άποψη ότι το κύμα μη νόμιμων μεταναστών μπορεί να απειλήσει στο μέλλον ακόμα και τη σύνθεση των πληθυσμών των νησιών.
Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι τραγικά. Για αυτό σας ζητώ να διαφοροποιήσετε τη σχετική υπουργική απόφαση και να λάβετε υπόψη τους κινδύνους που επεσήμαναν πριν από εσάς εμπειρότεροι πολιτικοί. Είναι ευνόητο ότι μόλις ανοίξει η Βουλή θα μας απασχολήσει μεταξύ των πρώτων θεμάτων.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός
Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top