Θα ξέρουμε σε λίγες ώρες: ΑΥΤΑ είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη των εκλογών

Τα πιο πιθανά, τα πιο απίθανα και ο δρόμος της οικουμενικής

Θα ξέρουμε σε λίγες ώρες: ΑΥΤΑ είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη των εκλογών
Λίγες ώρες έμειναν μέχρι το κλείσιμο της κάλπης και εν συνεχεία την γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Το τοπίο όσον αφορά τον πιθανό νικητή των εκλογών είναι… ομιχλώδες, ωστόσο αυτό που μοιάζει σχεδόν βέβαιο είναι ότι είτε νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, η αυτοδυναμία είναι μακρινό όνειρο.
Έτσι, τα σενάρια για την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως νικητή, επιβάλλουν συνεργασία τουλάχιστον με ένα ακόμη κόμμα.
Τα σενάρια (και τα υποσενάρια) της επόμενη μέρας
ΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, παρότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος επιθυμούν νέα μετεκλογική συνεργασία. Ο λόγος είναι ότι (βάσει εκτιμήσεων πάντα) οι ΑΝΕΛ δυσκολεύονται να μπουν στη Βουλή αλλά ακόμη κι αν μπουν δύσκολα θα έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να σχηματίσουν κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτιμάται πως σε περίπτωση νίκης θα κυμανθεί στους 134 με 140 βουλευτές.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: Ένα σενάριο που θεωρείται αρκετά πιθανό για την επόμενη μέρα σε περίπτωση πρωτιάς ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να είναι ευρεία (άνω των 160 βουλευτών), όποτε θα υπάρχουν και οι προϋποθέσεις κυβερνητικής σταθερότητας. Ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή, θεωρείται δύσκολο να συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία, καθώς εκφράζουν αντιρρήσεις τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Ένωσης Κεντρώων: Σενάριο που έχει κάποιες πιθανότητες επαλήθευσης αλλά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή καθώς ο κ. Τσίπρας δεν θα συνέπραττε μόνο με την Ένωση Κεντρώων, ακόμη κι αν του έδινε την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.
ΝΙΚΗ ΝΔ
Συνεργασία ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: Θεωρείται ως το απόλυτο «φαβορί» των σεναρίων σε περίπτωση που το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη επικρατήσει στις εκλογές. Ο ίδιος επιθυμεί σφόδρα τις συνεργασίες, ενώ και τ�� άλλα δύο κόμματα μιλούν ανοικτά για κυβέρνηση που θα πρέπει να έχει σταθερότητα και δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και να μην οδηγηθούμε σύντομα πάλι σε εκλογές.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα θα βγει πρώτο)
Το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης είναι μια… ευχή των δανειστών που ήθελαν και θέλουν καθολική αποδοχή και στήριξη του προγράμματος για να προχωρήσει η εφαρμογή του. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση αν είναι πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ «ξορκίζει» μια τέτοια συνεργασία είτε είναι πρώτο είτε δεύτερο κόμμα. Σε μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είχαμε τον μεγάλο συνασπισμό καθώς θα συμμετείχαν και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θεωρείται πιθανό σενάριο, με την Κουμουνδούρου να προβάλει το επιπλέον επιχείρημα ότι η χώρα θα αποκτούσε σε αυτή την περίπτωση ένα φιλοναζιστικό κόμμα, τη Χρυσή Αυγή, για αξιωματική αντιπολίτευση.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
Το σενάριο αυτό μοιάζει να έχει βάση για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στη Βουλή και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να «τα βρουν» με την Κουμουνδούρου για την προγραμματική συμφωνία που θα οδηγούσε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Δεδομένου ότι άπαντες διαμηνύουν ότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο από επαναληπτικές εκλογές, θα μπορούσε να δοθεί ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει με κοινοβουλευτική μειοψηφία. Ακόμη κι αν δεχόταν να προχωρήσει έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διώξει τα σύννεφα για νέες εκλογές τους επόμενους μήνες…
Του Πέτρου Κατσαβριά
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top