Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας θα έχει τη μοίρα του Σαμαρά και του Παπανδρέου

Άρθρο στους NYT: «Πως η Ευρώπη συνέτριψε την Ελλάδα»

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας θα έχει τη μοίρα του Σαμαρά και του Παπανδρέου

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Πως η Ευρώπη συνέτριψε» την Ελλάδα φιλοξενούν οι New York Times, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών προβλέπει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την μοίρα του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή θα ηττηθεί και θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2010, δύο πρωθυπουργοί αποχώρησαν από τη στιγμή που αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το σκληρό πακέτο μέτρων που υποβλήθηκε από την Τρόικα. Με πονάει να βλέπω την ίδια μοίρα να περιμένει τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα» τονίζεται στην αρχή του άρθρου.

«Τον Ιούλιο ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με το τελευταίο πρόγραμμα της τρόικας και αυτό αποτέλεσε το τέλος της κυβέρνησης μας. Επίσης προκάλεσε τη διαίρεση του κόμματός μας, ανάμεσα με αυτούς που ήθελαν την εφαρμογή του προγράμματος και σε εμάς (40 βουλευτές από τους 149) που δεν το θέλαμε. Το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης ήταν η προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου» αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης.

Το εναλλακτικό πλάνο διάσωσης

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στο εναλλακτικό πλάνο διάσωσης που είχε σχεδιάσει με τη βοήθεια –μεταξύ άλλων- των πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ και Αγγλίας, Λάρι Σάμερς και Νόρμαν Λαμόντ αντίστοιχα: «Το πλάνο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Το παρουσίασα στον Σόιμπλε και σε άλλους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ έγκριση από τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι του το απαγόρευσε η Τρόικα. Του κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοιο έγγραφο θα θεωρούνταν εχθρική κίνηση και θα ήταν μια υπαναχώρηση από τις συνθήκες του υπάρχοντος προγράμματος της Τρόικας. Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα έκανε λόγο για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν είχε πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Tέλος, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η μάχη στην Ελλάδα «έχει μετατραπεί σε μία μάχη για την ακεραιότητα, την ψυχή, τη λογική και τη δημοκρατία στην Ευρώπη» και επισημαίνει ότι ο ίδιος θα επικεντρωθεί «στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος, εμπνευσμένου από την "Άνοιξη της Αθήνας", που θα εργαστεί προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της Ευρώπης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top