ΣΦΟΔΡΗ επίθεση Ζωής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αλέξη Τσίπρα

Πρώτη φορά στην ιστορία Πρόεδρος της Βουλής κατηγορεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κατά την διάρκεια της συνάντησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η Πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε πυρά κατά του Προκόπη Παυλόπουλου, αφού τον κατηγόρησε για εκτροπή και παραβίαση του Συντάγματος, επικαλούμενη το άρθρο 37.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, όπου Πρόεδρος της Βουλής κατηγορεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακόμη απευθυνόμενη στον κ. Μεϊμαράκη, η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι απέφυγε να επικοινωνήσει μαζί της πριν την συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ για να του δώσει την διερευνητική εντολή:

«Αυτονότητο ότι έπρεπε να συναντηθώ μαζί σας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είστε ο τέταρτος πολιτειακός πυλώνας. Επειδή η πολιτειακή και πολιτική ευθύνη δεν εκφράζεται με διαρροές και non paper. Ήδη από το γραφείο μου εκδόθηκε ανακοίνωση όπου δηλώνω των ενόχληση για τον τρόπο που δόθηκε η διερευνητική εντολή. Είναι θεσμικό ατόπημα. Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο που κυβέρνηση δεν ενημερώνει ΠτΒ ότι παραιτείται ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημερώνει. Έπρεπε η επικοινωνία να είναι θεσμική. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά τη συνάντησή σας! Προέβει σε ερμηνείες που δε�� τον τιμούν!»

Επίσης, η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Προέδρου της Βουλής:

«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρ��δα μας.

Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.

Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.

Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόε��ρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.

Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.

Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:

«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.

Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα - εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.

Η ιστορία ��εν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.

Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η απάντηση - άδειασμα της Προεδρίας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επανέλαβαν με έμφαση το σχόλιο που έκαναν νωρίτερα, και το οποίο κατέκρινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και επιπλέον αρνούνται τις αιτιάσεις της Προέδρου της Βουλής ρίχνοντας σε εκείνη ευθύνες για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

«Ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, το ό,τι όπως ήδη διευκρινίσθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Ακόμα αναφέρουν ότι εκείνη παραβίασε την διαδικασία, κατηγορώντας την ότι η ίδια παρέλειψε να τηρήσει υποχρεώσεις της επί της διαδικασίας που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής:

«Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκεί��η όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα», καταλήγουν οι κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top