Τι θα γίνει με ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις τα μεγάλα ερωτηματικά στο Eurogroup

Θετικό κλίμα αλλά και ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά

Τι θα γίνει με  ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις τα μεγάλα ερωτηματικά στο Eurogroup
Θετικό είναι το κλίμα στο Eurogroup για την παροχή χρηματοδότησης από την Ελλάδα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου, ο ρόλος του ΔΝΤ είναι ένα μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί στη συνεδρίαση.

Οι ρόλοι του δυνητικά είναι δύο και ο πρώτος είναι σύμφωνα με την Κομισιόν ελεγκτικός, σχετικά με το δάνειο του EFSF. Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει όμως με χρήματα στο νέο πρόγραμμα και αναμένεται να γίνει αυτό μόνο όταν θα λάβει εγγυήσεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Αυτός είναι ο λόγος που ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο με την Λαγκάρντ – που συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο Eurogroup –να μπει και χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Το αδιαμφισβήτητα θετικό για την Ελλάδα είναι ότι έχει φύγει από την μέση το «δάνειο-γέφυρα» και μένει να επιβεβαιωθεί αν τα 13 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε μία δόση προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Όσον αφορά τα χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο η ΕΚΤ και οι θεσμοί βιάζονται να ανακεφαλαιοποιηθούν, αλλά περιμένουν να γίνουν τα «στρες τεστ» και να διαπιστώσουν πόσα χρήματα χρειάζονται. Σταδιακά οι τράπεζες πρέπει να περάσουν και στο Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Το συγκεκριμένο Ταμείο όμως είναι το άλλο λεπτό σημείο στη συνεδρίασης, για το οποίο περιμένουμε τις τοποθετήσεις…
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top