Αέρας αισιοδοξίας στο Eurogroup αλλά επιμένει ο Σόιμπλε στο δάνειο-γέφυρα!

Τι δήλωσαν οι υπουργοί προσερχόμενοι στη συνεδρίαση - Πρώτη ανάρτηση: 15:47

Αέρας αισιοδοξίας στο Eurogroup αλλά επιμένει ο Σόιμπλε στο δάνειο-γέφυρα!

​Χωρίς δηλώσεις έφτασε στο κτίριο όπου θα γίνει σε λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, μετά από την ολονύχτια συνεδρίαση στην ελληνική Βουλή για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Eurogroup,Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά από την επιστολή του, στην οποία τόνιζε ότι η ψήφιση της συμφωνίας είναι αρκετή για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του δανείου, ξαναχτύπησε μέσω Twitter γράφοντας:

«Η σημερινή συνάντηση δεν θα είναι μικρής διάρκειας. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα».

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε αλλά εξακολουθεί να επιμένει σε δάνει-γέφυρα

«Αισιόδοξος πως θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά επισήμανε ότι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για επιμέρους σημεία θα εξεταστούν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ, «αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε δάνειο γέφυρα»!

Σαπέν: Η Ελλάδα έκανε ό,τι της ζητήσαμε

Από την άλλη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι της ζήτησε η Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αποφασίσουμε έπειτα από το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε από τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Αν είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις σε κάποιο μεμονωμένο θέμα τότε θα συζητηθούν, ωστόσο μέλημά μας είναι, πρώτα και κύρια, να αποφασίσουμε», είπε.

Αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Σαπέν σημείωσε ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, αλλά αυτή η συζήτηση θα γίνει τον φθινόπωρο και σίγουρα όχι σήμερα.

«Η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν “οξυγόνο” για την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα», τόνισε.

Σικούλινα (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): «Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και φυσικά το ΔΝΤ»

Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Ε. Σικούλινα, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και φυσικά το ΔΝΤ. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Από πολιτικής άποψης, όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αναδιάρθρωση», είπε.

Γκραμένια (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου): «Η Ελλάδα έκανε μεγαλύτερη πρόοδο τον τελευταίο μήνα από ό,τι τους 6 προηγούμενους»

Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες μέρες δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Π. Γκραμένια.

«Η Ελλάδα έκανε μεγαλύτερη πρόοδο τον τελευταίο μήνα από ό,τι τους έξι προηγούμενους όσον αφορά στην υιοθέτηση μέτρων. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα πέσει στο τραπέζι αργότερα μέσα στη χρονιά», τόνισε.


Ντομπρόβσκις: θα ανακάμψει η Ελλάδα αν εφαρμόσει το πρόγραμμα αλλά υπάρχουν ακόμα θέματα προς συζήτηση

Η Ελλάδα θα ανακάμψει εάν εφαρμόσει πλήρως το νέο πρόγραμμα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί εργάστηκαν πυρετωδώς για αυτή τη συμφωνία που παρέχει τη βάση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αρκεί να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα μερικά θέματα προς συζήτηση, όπως ο τραπεζικός τομέας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το ποσό των δόσεων. Συμπλήρωσε όμως ότι η τεχνική συμφωνία είναι μια καλή βάση και για την πολιτική συμφωνία σήμερα και ότι δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για το χρέος πριν τον Οκτώβριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top