Θετικά τα σήματα από την Ευρώπη. Ντάισελμπλουμ: «Έρχονται λεφτά»

Κοινοτικός αξιωματούχος: «Ακόμα και η Γερμανία συμφωνεί» - Πρώτη ανάρτηση: 13:44

​Θετικά είναι τα σήματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες μετά και από την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Helsingin Sanomat που επικαλείται κοινοτική πηγή ακόμα και η Γερμανία συμφωνεί με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», είπε στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος, διατηρ��ντας την ανωνυμία του, ενώ εκτίμησε ότι «η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη».

«Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας. Η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του υποστηρίζει ότι η υπερψήφιση του μνημονίου από την ελληνική Βουλή είναι αρκετή για να οδηγήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από τον ESM, την οποία δημοσιεύματα προσδιορίζουν στα 25 δισ. ευρώ.

Παρ' όλ' αυτά προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα θα διακοπεί αμέσως εάν η Ελλάδα αποτύχει στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων, επισημαίνοντας πως η πρώτη αξιολόγηση της πορείας εκπλήρωσης της δεσμεύσεων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Κομισιόν: «Απολύτως εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup»

Θετική ήταν και η αντίδραση της Κομισιόν μετά από την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Βουλή.

Η εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ, Α. Μπράιτχαρτ χαρακτήρισε «απολύτως εφικτό» ένα θετικό αποτέλεσμα στο σημερινό Eurogroup για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τον ESM, ύψους 85 δισ. ευρώ.

«Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα εί��αι απολύτως εφικτό σήμερα», είπε.

Σαπέν: «Το σχέδιο για την Ελλάδα φτιάχτηκε για να πετύχει»

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Βουλή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter τόνισε πως το «σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, δημιουργήθηκε για να πετύχει».

Ο κ. Σαπέν τόνισε μάλιστα ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται κατά πολύ και από την υπευθυνότητα που θα δείξει η ελληνική κυβέρνηση.

«Τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή είναι η αλληλεγγύη που οφείλουμε στην Ελλάδα για να επιτρέψουμε στο σύνολο της ευρωζώνης να ανακτήσει την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Η αλληλεγγύη αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με την υπευθυνότητα», είπε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την στιγμή αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της όπως ποτέ καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, στην απόφαση να κάνει οικονομίες, στην απόφαση να συλλέξει φόρους, στην απόφαση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσουμε το προφίλ του χρέους της Ελλάδας».

Κατέληξε μάλιστα, λέγοντας ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν τα πάντα, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αναπνεύσει και πάλι.

«Θα πρέπει να το τακτοποιήσουμε, ώστε αυτό να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει ξανά, να ξαναβρεί οξυγόνο, ενέργεια. Οι Έλληνες θα εξέλθουν από την κρίση μόνον με την ανάπτυξη», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top