Βαρουφάκης: Η συμφωνία ήταν η βέλτιστη αλλά παραμένει μη βιώσιμη

«Ναρκοπέδιο ευφημισμών της τρόικας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο

Βαρουφάκης:  Η συμφωνία ήταν η βέλτιστη αλλά παραμένει μη βιώσιμη
Τον λόγο πήρε κατά την συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών ��ια το τρίτο μνημόνιο, λίγο πριν από την προγραμματισμένη λήξη της η οποία όμως λόγω εμπλοκής με τις τροπολογίες καθυστέρησε κι άλλο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Ο τέως υπουργός, αν και έπλεξε το εγκώμιο του διαδόχου του στο ΥΠΟΙΚ Ε. Τσακαλώτου και ανέφερε αρχικά ότι η συμφωνία «ήταν η βέλτιστη» που μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, στη συνέχεια τον… «έσφαξε με το βαμβάκι», λέγοντας ότι παραμένει «μη βιώσιμη».

Παρότι χαρακτήρισε επίσης «θετικό» ότι ακόμη και η ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, εξέφρασε την διαφωνία του με τα ποσοστά πλεονασμάτων που προβλέπονται, λέγοντας ότι «την αναδιάρθρωση του χρέους την κάνεις για να έχει μικρότερα δάνεια, μικρότερο πλεόνασμα και μικρότερη λιτότητα, αλλά εδώ συνέβησαν τα αντίθετα».

Προέβλεψε ακόμα ότι ο ESM δίχως τον EFSF δεν θα δώσει το τριετές δάνειο, χαρακτήρισε το κείμενο «ναρκοπέδιο ευφημισμών» της τρόικας , ενώ επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχει η Ελλάδα υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από την Γερμανία» και να μην υπάρχει συντεταγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την διαφωνία εξέφρασε και για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα πρώτα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή του νέου χρέους, ενώ από το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «ξέρουμε ότι δεν θα μείνει τίποτε από αυτό». Όπως συμπλήρωσε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση π.χ. επενδυτικής τράπεζας «αλλά δεν θα μας αφήσουν».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top