Γ. Δραγασάκης: Το χρέος θα κρίνει τη βιωσιμότητα της συμφωνίας

"Μια αθέτηση συμφωνιών θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου"

Γ. Δραγασάκης: Το χρέος θα κρίνει τη βιωσιμότητα της συμφωνίας

Η ρύθμιση για το χρέος θα κρίνει εάν η συμφωνία θα είναι βιώσιμη, τόνισε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, έως τον Σεπτέμβριο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το χρέος, θα έχουμε μία ατελή συμφωνία. «Μας ενδιαφέρει το χρέος να γίνει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ανεξάρτητα των μέσων» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

«Με την πρώτη δόση, η οποία θα υπερβεί τα 25 – 27 δισ. ευρώ, μας ενδιαφέρει όχι απλά να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να πληρώσουμε μέρος των χρημάτων που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες» σημείωσε εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλό μνημόνο», καθιστώντας ωστόσο, σαφές ότι οι κίνδυνοι δίχως συμφωνία θα ήταν μεγάλοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές ενστάσεις του κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι όπως τόνισε ο κ. Σουλτς, οι απόψεις του κ. Σόιμπλε είναι προσωπικές. Εμείς γνωρίζαμε ότι πρέπει να διαπραγματευθούμε με τους θεσμούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος για το Grexit ξεφεύγει αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.

Σχετικά με τις τράπεζες, ανέφερε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τραπεζικής εμπιστοσύνης.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να έρθει νέο κύμα συγχωνεύσεων, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι υπερσυγκεντρωμένο.

«Επιδίωξή μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με ταυτόχρονη ρύθμιση των κόκκινων δανείων» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι επιδιώκουμε κοινωνική εκτίμηση των επιπτώσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, για τους αγρότες και τα νησιά, όπου πλήττονται περισσότερο.

«Η συμφωνία, παρά τα αρνητικά της, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα για πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη και την υπέρβαση της λιτότητας» εξήγησε εν συνεχεία.

Όσον αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος των ιδιωτικοποιήσεων θα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν μας υποχρεώνει να ιδιωτικοποιήσουμε, αλλά αντίθετα, να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία.

«Το κρατικό κομμάτι του ΟΤΕ δεν πρόκειται να πουληθεί» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «και οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως θα πραγματοποιηθούν, αλλά με διαφορετικούς όρους».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως υπάρχει αντίθεση μεταξύ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων που υπεγράφησαν και ότι υπήρξαν λάθη στις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Πρέπει να μελετήσουμε τους μηχανισμούς πίεσης που μας ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και από το εξωτερικό και στο εσωτερικό, είπε.

Επανερχόμενος στη συμφωνία, κατέστησε σαφές ότι «δεν μας συμφέρει να ανατραπεί η συμφωνία, καθώς θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για όλους».

Για τις εκλογές

Προσωπικά θα ήθελα μια λαϊκή νομιμοποίηση για την πολιτική που θα εφαρμόσουμε. Θέλω να ξέρω ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει στην πολιτική που θα ασκήσουμε, ανέφερε.

Τόνισε όμως ότι αυτή τη στιγμή η εκλογολογία δεν βοηθάει την Ελλάδα, Χρειάζεται να έχουμε στοχοπροσήλωση για τη συμφωνία, επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top