Στο υπουργείο Εργασίας το κουαρτέτο των θεσμών - Θέλουν τώρα τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις

Συναντήθηκαν με τον Γ. Κατρούγκαλο

Στο υπουργείο Εργασίας το κουαρτέτο των θεσμών - Θέλουν τώρα τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις

​Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των θεσμών, (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ).

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η συνάντηση είχε χαρακτήρα γνωριμίας.

Παρ' όλ' αυτά κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένουν οι πρόωρες συντάξεις.

Η quadrigia ζητά οι αλλαγές που αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να εφαρμοστούν αμέσως, τουλάχιστον μέσα στις επόμενες 15 μέρες, αν και ο Γ. Κατρούγκαλος ζητά μια περίοδο προσαρμογής 6 μηνών.

Πάντως οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να θιχτούν τα ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου και ότι αυτό είναι κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι θεσμοί.

Προσθέτουν επίσης ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, όπως συμφωνήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Το υπουργείο πρότεινε άλλωστε τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δημοκρατικών Δικαιωμάτων.

Ανοιχτό παραμένει επίσης και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου πρόθεσή του είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί τόσο οι εταίροι, όσο και οι πολίτες.

"Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν", δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε:

"Η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος".

Κατέληξε τέλος λέγοντας ότι "η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top