«Βαρουφάκης: ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία» δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ

Τι αναφέρει στο Reuters για το πόσο μας (τους) κόστισε

 «Βαρουφάκης: ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία» δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ
«Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία» δηλώνει χωρίς να κατανομάζεται, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας μας στο Reuters!
Το πρακτορείο παραθέτει στη συνέχεια στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο κόστισε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας η παραμονή του Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Όπως,μεταξύ άλλων, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου που υπολογιζόταν σε 64 δισεκατομμύρια ευρώ πριν προκηρυχθούν εκλογές, αλλά στις 25 Ιουνίου, πριν καν εφαρμοστούν τα capital controls, το ποσό είχε μειωθεί κατά το ένα τέταρτο.
Το Reuters αναφέρεται και στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες αναφέρει ότι υπέφεραν επίσης. Επικαλείται ακόμα τις απόψεις ειδικών που υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι ο λόγος που δεν έχουν κλείσει ακόμα είναι τα 89 δις ευρώ που έχουν λάβει από τον ΕLA.
Επισημαίνει ακόμα για τις τράπεζες ότι τα «κόκκινα» δάνεια έφθαναν πλέον στο 36% του συνόλου μέχρι τον Απρίλιο και αναμένεται πλέον να έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο, την ίδια στιγμή που η έξοδος στις αγορές, η οποία πέρυσι φαινόταν να είναι μια πραγματικότητα φέτος δείχνει πιο απίθανη από ποτέ.
Αναφέρεται επίσης στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας που έχει καταστεί μη βιώσιμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξαιτίας της χαλάρωσης του τελευταίου 12μηνου, όπως και στον συνολικό λογαριασμό της οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, για την οποία αναφέρει ότι αγγίζει το μισό τρισεκατομμύριο. «Το ότι πήγαν τόσα λεφτά σε μια οικονομία που έχει 180 δισ. ΑΕΠ σημαίνει πως έγινε μια ��εράστια μεταφορά πλούτου στη χώρα» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας «την οργή» κρατών που δανείζουν στην Ελλάδα, αλλά οι ίδιες είναι φτωχότερες.
Γίνεται λόγος ακόμα για την εμπειρία των διαπραγματεύσεων που έχει ενοχλήσει πολλούς Ευρωπαίους, που πιστεύουν ότι ίσως να ήταν φτηνότερο να άφηνε κανείς την Ελλάδα να φύγει απ' την Ευρωζώνη, παρά να συνεχίσει να της δανείζει, όπως και στις 10 συναντήσεις του Eurogroup τον προηγούμενο μήνα και στις 3 Συνόδους Κορυφής αποκλειστικά για την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δηλώνει μάλιστα: «Φανταστείτε πόσο μεγάλο είναι το κόστος όταν κάθε υπουργός Οικονομικών κοστίζει 1.000 ευρώ την ώρα, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, και κάθε ηγέτης κράτους 2.000 ευρώ την ώρα. Αφήστε που υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες σε όλη την Ευρωζώνη».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top