Εν αναμονή του ανασχηματισμού: Σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο

Σκέφτεται και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής ο Τσίπρας

Εν αναμονή του ανασχηματισμού: Σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται η κυβέρνηση, η οποία πέρασε τον κάβο αλλά με πολλές... ρωγμές στο πλοίο.

Την ώρα που η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μετά το ελληνικό «ναι» στη συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη γίνονται… ασκήσεις επί χάρτου πριν τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο επιτελείο της κυβέρνησης.

Ποιοί φεύγουν και ποιοι παίρνουν... μετάθεση

Ήδη, τα δύο πρώτα κενά έχουν έρθει με τις παραιτήσεις του Νίκου Χουντή από αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Νάντιας Βαλαβάνη από αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η απομάκρυνση των τριών υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε σημερινές δηλώσεις έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας πως στηρίζει την κυβέρνηση αλλά δεν θα μπορούσε να στηρίξει ένα μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, πολύ πιθανές είναι και οι εσωτερικές ανακατάταξεις στην κυβέρνηση λόγω των… επιπλοκών που δημιουργεί η συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης πιθανόν να αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας λόγω του «μπλόκου» των δανειστών στον νόμο για τα εργασιακά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να διαδεχθεί τον κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Προβλήματα παρουσιάζει και η παραμονή του Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τον ίδιο να είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, η οποία περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των αποκρατικοποιήσεων της συμφωνίας.

Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί και το θέμα της Προεδρίας της Βουλής, με την «αντικατάσταση» της Ζωής Κωνσταντοπούλου να μοιάζει αναπόφευκτη. Ωστόσο, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που η ίδια δεν παραιτείται, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει τη διεύρυνση της κυβέρνησης (και) με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, θέλοντας έτσι να εκτονώσει και τη «μνημονιακή» πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τη δύσκολη -όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί- συμφωνία.

Σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο

Την ίδια ώρα, οι 39 «διαρροές» στην ψηφοφορία αλλά και η σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμφωνία, φέρνουν μπροστά τα σενάρια για εκλογές, αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν πρέπει να επαληθευτεί το σενάριο για αριστερή παρένθεση.

Εξάλλου, και η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, η ΝΔ, ξεκαθάρισε χθες πως πρόκειται να στηρίζει την κυβέρνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και «να κάνει η κυβέρνηση ότι δεν τρέχει τίποτα».

Με τους δανειστές να μιλούν για έναν μήνα που θα χρειαστούν οι διαπραγματεύσεις για τον ESM, οι πρώτες ημερομηνίες για εκλογές είναι στα μέσα Σεπτέμβρη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που βασίζεται μόνο σε πολιτική απόφαση αλλά και στη συγκυρία των στιγμών. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, θα έπρεπε να υπάρξει ανοχή από τους εταίρους αλλιώς νέες εκλογές μπορεί να ισοδυναμούν με… οικονομική αυτοχειρία.

Στην περίπτωση που κριθούν αδύνατη ή ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη επιλογή, είτε μπορούν να μετακινηθούν για μερικούς μήνες μετά ή θα «ενεργοποιηθούν» τα σενάρια της κυβέρνησης συνεργασιών από την ίδια Βουλή.

Αυτό δεν προϋποθέτει απαραίτητα την αλλαγή πρωθυπουργού, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας -όπως έχει ξεκαθαρίσει- φέρεται αποφασισμένος να μην παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια τέτοια περίπτωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top