Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία που έφερε ο Τσίπρας

Αγωνία για την ενότητα του κόμματος

​Έντονος προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής και τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ως προτεραιότητα θέτουν τώρα αρκετά κορυφαία στελέχη την ενότητα του κόμματος, τηρώντας στάση αναμονής για όσα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτίου: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ»

Πρώτη μίλησε για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, η οποία προσερχόμενη στη Βουλή είπε:

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα συζητήσουμε σήμερα και μαζί θα προχωρήσουμε», είπε.

Φίλης: «Να μην ανατραπεί η λαϊκή βούληση όπως εκφράστηκε τον Ιανουάριο»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, εξέφρασε τη διαφωνία του να ανατραπεί η λαϊκή βούληση, όπως εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα της προσωπικής του άποψης αλλά και την υποχρέωση μιας συλλογικής λειτουργίας. Οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία της Παρασκευής, είναι σύντροφοί μου, δεν θα ήθελα να αρχίσω κανένα ανάθεμα εναντίον τους», είπε ο κ. Φίλης, ενώ ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει τη Πρόεδρος της Βουλής είπε:

«Είναι σημαντικό σήμερα η Βουλή να λειτουργήσει και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που είμαστε ανα��κασμένοι για να σωθεί η ελληνική οικονομία μέσα από ένα σκληρό πραξικόπημα που και διεθνώς έχει καταγγελθεί και υπέστη η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να εκφραστεί από τη Βουλή μια απάντηση στο πραξικόπημα, να διασωθεί η χώρα από την επιχειρηθείσα οικονομική χρεοκοπία».

Βούτσης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μη στηριχθεί ο πρωθυπουργός»

«Μέσα στη Βουλή θα εκφραστούν όλες οι απόψεις και με την ευθύνη που θα πάρει ο καθένας στις ψηφοφορίες που θα γίνουν θα καθορίσει και την πορεία της κυβέρνησης και την πορεία του ιδίου», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης.

Απαντώντας μάλιστα στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί η συμφωνία με λιγότερους ��πό 151 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπε:

«Αυτό θα το δούμε τότε. Δεν υπάρχουν ζητήματα δεδηλωμένης τυπικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην στηριχθεί ο πρωθυπουργός στο να συνεχιστεί αυτή η πορεία για μια συμφωνία. Θα πρέπει να βρεθούν τα κοινωνικά αντίμετρα που θα δώσουν μια προοπτική στον κόσμο. Δια της αποδράσεως δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα».

Παπαδημούλης: «Αρέσει δεν αρέσει, ο Τσίπρας είναι πόλος σταθερότητας»

Υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Α. Τσίπρα.

«Αρέσει, δεν αρέσει, ο Τσίπρας αποτελεί τον πόλο σταθερότητας. Η προτεραιότητά μας, πέρα από το άνοιγμα ��ων τραπεζών, είναι να παραμείνουμε όρθιοι και ενωμένοι και ο λαός έχει αποφασίσει ότι καπετάνιος είναι ο Τσίπρας. Η κυβέρνηση αποτελεί πόλο σταθερότητας. Πρέπει να συζητούμε και να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη, αλλά παράλληλα να σεβόμαστε τη δημοκρατικότητα της πλειοψηφίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα πέσει εκ των έσω», είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όσον αφορά στη συμφωνία, παραδέχθηκε ότι ήταν οδυνηρή, σημείωσε όμως ότι «η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία, λύση πιο οδυνηρή για το λαό. Να ανοίξουν οι τράπεζες και μετά να κάνουμε ταμείο. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αυτούς τους έξι μήνες για να μην δώσουμε το δικαίωμα στον Σόιμπλε να μας βάλει ξανά στο πιστόλι στον κρόταφο. Όσο έχεις απλωμένο χέρι δεν έχεις αυτοκυριαρχία, δεν έχεις αξιοπρέπεια. Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα που έπρεπε να έχουμε ήδη πάρει, όπως την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρέπει να φτιάξουμε κράτος. Βλέπω ορισμένους που έκαναν μπάχαλο τη χώρα και προσπαθούν να φορτώσουν σε μια κυβέρνηση πέντε μηνών τα σκάνδαλα 40 ετών».

Μιχελογιαννάκης: «Όχι διάσπαση, όχι διαγραφές, ψήφος κατά συνείδηση»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μιχελογιαννάκης τάχθηκε με δήλωσή του κατά της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά των διαγραφών, προτείνοντας ταυτόχρονο ο καθένας να ψηφίσει κατά συνείδηση και κατόπιν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γρήγορη ανακατανομή του πλούτου και καταπολέμηση της διαφθοράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top