«Τρώει άκυρο» ο Σόιμπλε από τους ηγέτες : Θα παραλείψουν από τη συμφωνία τη ρήτρα για Grexit

Μεγάλη η λίστα με τα προαπαιτούμενα και στόχος να την… ελαφρύνουν

«Τρώει άκυρο» ο Σόιμπλε από τους ηγέτες : Θα παραλείψουν από τη συμφωνία τη ρήτρα για Grexit

​Φαίνεται τελικά ότι ο Β. Σόιμπλε δεν θα πετύχει τα σχέδιά του για ένα Grexit, τα οποία υπερασπίστηκε λυσσαλέα ακόμα και στο σημερινό Eurogroup, απαιτώντας να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ρήτρα η οποία προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ενδεχομένως η Α. Μέρκελ να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη ρήτρα, παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια, όσο και αρκετοί Ευρωπαίοι ομόλογοί της υπογράμμισαν ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη είναι η Ελλάδα να κάνει πράξη, όλα όσα υπόσχεται και μάλιστα πριν φτάσουμε στην ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα μέτρα της τριετίας.

Έτσι λοιπόν, η λίστα που παρέδωσε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ντάισελμπλουμ περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από προαπαιτούμενα που θα πρέπει να νομοθετήσει.

Ουσιαστικά καλούν την κυβέρνηση Τσίπρα να νομοθετήσει, ό,τι δεν είχε νομοθετήσει από όλα τα προηγούμενα μνημόνια και όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις.

Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, κ.α.

Θα πρέπει όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες να διευκρινίσουν τι θέλουν από όλα αυτά να έχει ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη γιατί ο χρόνος πιέζει και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top