Μπλανσάρ: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο ενός Grexit

«Εργαζόμαστε για συμφωνία και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»

Μπλανσάρ: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο ενός Grexit

Ξεκάθαρος πως το ΔΝΤ συνεχίζει να εργάζεται για μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη ήταν ο Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» και υπογράμμισε πως η οικονομία της αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ωστόσο σημείωσε πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο ενός Grexit χωρίς αυτό να έχει συμβεί».

«Η Ελλάδα υπέφερε δίχως αμφιβολία αλλά θα υποφέρει ακόμη περισσότερο σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ» είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις ενός Grexit δεν ��α οδηγούσαν σε «μόλυνση» τύπου Lehman Brothers .

Ο Μπλανσάρ αποσαφήνισε πως μια συμφωνία θα απαιτούσε δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές: δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και χρηματοδότηση και πρωτοβουλίες για το χρέος από τους Ευρωπαίους.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα για την Ελλάδα μετά από αυτή την εξέλιξη θα είναι πολύ άσχημα όσον αφορά το ΑΕΠ, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top