Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας εξηγήσει τι ψήφισε ο ελληνικός λαός»

«Η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα»

​Προβληματισμένος, αλλά πρόθυμος να ακούσει την ελληνική πλευρά, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης εμφανίστηκε την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γιούνκερ, τόνισε ότι η Κομισιόν σέβεται απόλυτα την ψήφο του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, επεσήμανε όμως ότι ο ίδιος δεν έχει κατανοήσει σε τι είπαν «ΟΧΙ» οι Έλληνες.

«Μας ελέχθη ότι πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Προφανώς και τη σεβόμαστε, οι Έλληνες πολίτες μίλησαν και θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν μέσω της ψήφου τους, διότι τους τέθηκε ένα ερώτημα που δεν υφίσταται. Πρέπει να κατανοήσουμε τι σήμαινε το δημοψήφισμα αυτό στην Ελλάδα», είπε ο κ. Γιούνκερ, εξηγώντας:

«Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά «ΟΧΙ» πάνω σε ένα κείμενο που πλέον δεν είναι προς συζήτηση. Την περασμένη Πέμπτη διαπραγματευτήκαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και γνωρίζει και ο ίδιος ότι το ερώτημα που τέθηκε δεν εκπροσωπούσε την κατάσταση που υφίστατο την Κυριακή. Ως εκ τούτου θα ζητήσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μου εξηγήσει την ελληνική ψήφο, γιατί το ερώτημα που τέθηκε ήταν άσχετο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει ��λοι να παρακάμψουν τους εγωισμούς τους για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit. Ήμουν πάντα και είμαι εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκείνοι στην ΕΕ που εκστρατεύουν ανοιχτά και λιγότερο ανοιχτά για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Έχω κάποια εμπειρία ζωής και αυτή που έχει δείξει ότι οι απλουστευτικές απαντήσεις είναι λάθος», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για συμβιβασμούς.

«Η Ευρώπη συνίσταται σε συμβιβασμούς και αυτή είναι η δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθά στην επίτευξή τους. Αυτή τη δουλειά θα συνεχίσω να επιτελώ», διαβεβαίωσε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος και το να πε��αχτεί έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πραγματικά ανεπιθύμητο. Ως εκ τούτου η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήμασταν αν τα έθνη σταματούσαν να συνομιλούν; Αυτό θα καταργούσε τις αξίες της Ένωσης».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε όσους έχουν κοινή λογική και αίσθημα ευθύνης να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εγκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να εγκαταλείψει τις συνομιλίες πριν εκείνες ολοκληρωθούν και ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση δεν πρόκειται να έρθει σε μια μέρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό δεν είναι καλό. Ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε πίσω και πρέπει να εξευρεθεί λύση, αλλά αυτή η λύση δε θα βρεθεί σε μια μέρα», είπε.

Δίνοντας μάλιστα μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να κουβεντιάσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε:

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να συνομιλήσουμε, να επιδείξουμε ανεκτικότητα, να επαναφέρουμε την τάξη στις διαπραγματεύσεις. Ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε τα ξεσπάσματα και λέω σήμερα γιατί είναι απαράδεκτο να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ότι η Κομισιόν είναι τρομοκράτης».

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει προσπαθήσει σκληρά για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, εκφράζοντας το παράπονο ότι το ίδιο θα έπρεπε να είχαν κάνει και άλλοι.

«Θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τις στεντόριες φωνές και τους ρητορικούς τόνους, να επιδείξουμε σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τι ψήφισε ο ελληνικός λαός. Μου είπαν ότι είπε “ΟΧΙ” στην έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη και “ΟΧΙ” στη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Πρέπει λοιπόν ο κ. Τσίπρας να μας πει πώς μας βλέπει και πώς θα απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί συμφωνία. Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βρεθεί λύση», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top