Τσακαλώτος στο Star: υπάρχουν λύσεις για να μην γίνει κούρεμα των καταθέσεων

Παραδέχθηκε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα

Τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν λύσεις για να μην γίνει κούρεμα των καταθέσεων (στα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ τουλάχιστον) έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους Ε. Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, ο οποίος δικαιολόγησε από πολιτική άποψη την απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε για το ενδεχόμενο «κουρέματος» ότι το προηγούμενο της Κύπρου συνέβη πριν γίνει η τραπεζική ένωση στην ΕΕ και πριν την έκδοση της σχετικής οδηγίας, με την οποία δεν «κουρεύονται» πλέον κάτω από 100.000 ευρώ για κάθε καταθέτη. Αλλά και για το τελευταίο ενδεχόμενο δήλωσε ότι δε νομίζει πως θα συμβεί γιατί θα υπάρξει συμφωνία.
«Αν χρεοκοπήσουν όλες οι τράπεζες εκεί θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά πάντα υπάρχουν λύσεις» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως υποστήριξε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει μεγάλο κόστος για τους εταίρους και δεν το θέλουν, αλλά όχι μόνο από οικονομική σκοπιά. «Κανένας δεν θέλει το στίγμα να ρίξουν μία κυβέρνηση ή ότι δημιούργησε μία ανθρωπιστική κρίση γιατί δεν άφησαν να ολο��ληρωθεί μία διαδικασία».
Όσον αφορά τις τράπεζες ανέφερε ότι «οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία». Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, το πολιτικό σκέλος μπορεί να λήξει πολύ γρήγορα και ανοίξουν σε 2-3 ημέρες.
Για το πώς θα αλλάξουν γνώμη οι θεσμοί μετά την Κυριακή ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο πρώτος λόγος είναι ότι θα έχει υπάρξει το ερώτημα μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης και ότι θα δοθεί λύση σε καίρια προβλήματα (ασφαλιστικό-αγορά εργασίας).
Στην ερώτηση για την κριτική που ασκεί η ίδια έκθεση του ΔΝΤ για μεγάλες καθυστερήσεις στις μετ��ρρυθμίσεις ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την απορία του για το αν αυτά τα προβλήματα προέκυψαν τους τελευταίους 5 μήνες.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά για το αν άργησε το δημοψήφισμα παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί νωρίτερα και ότι υπήρξαν 2-3 τέτοιες στιγμές στο παρελθόν. «Αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος» συμπλήρωσε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top