Σκληρό μήνυμα Γιούνκερ: «Έλληνες μην αυτοκτονείτε. Το "όχι" είναι όχι στην Ευρώπη»

«Νιώθω προδομένος, η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα»

​Απογοητευμένος και προδομένος από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαγγείλει δημοψήφισμα επί των προτάσεων των δανειστών δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΟΚ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της κατόπιν προτάσεων του Ζ. Ντε Εστέν, γιατί όπως είπε «δεν θέλαμε να βλέπουμε τον Πλάτωνα να παίζει στη δεύτερη εθνική».

«Σήμερα είμαστε 28 κράτη – μέλη που μπόρεσαν να συγκεράσουν την ιστο��ία και τη γεωγραφία της Γηραιάς Ηπείρου, που ήταν σε θέση να συγχωνεύσουν 19 νομίσματα σε ένα ενιαίο και ευελπιστώ ότι θα παραμείνουμε 19 μέλη σ’ αυτό το νόμισμα», είπε.

Πρόσθεσε όμως ότι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και του συμβιβασμού δεν μπορεί να επικρατούν οι αντιφωνίες και οι εθνικοί εγωισμοί.

«Στην Ευρώπη καμία δημοκρατία δεν αξίζει περισσότερο από μια άλλη και στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες, όχι μία εναντίον 18 ούτε 18 εναντίον μίας», είπε με νόημα ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε με αυστηρό ύφος:

«Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ. Δεν υπάρχει ένας που κερδίζει και ένας που χάνει. Είτε κερδίζουμε όλοι, είτε χάνουμε όλοι».

Όπως είπε, ο ίδιος ενεπλάκη προσωπικά στην διαπραγμάτευση ��αι δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

«Αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη από το θέαμα που έδωσε η Ευρώπη το περασμένο Σάββατο. Μέσα σε μια νύχτα η ευρωπαϊκή συνείδηση επλήγη θανάσιμα. Εγωισμοί, τακτικιστικά παιχνίδια, πήραν την πρωτοκαθεδρία. Μετά από όλες τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς, αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προσωπικές μου προσπάθειες και των άλλων», είπε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε επίσης άδικη την κριτική που δέχονται οι δανειστές και οι άνθρωποι που όπως είπε «δούλεψαν νυχθημερόν για να κρατήσουν την Ευρώπη ενωμένη».

Όσον αφορά μάλιστα τα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευ��ά περί τελεσιγράφου που παραδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ από τους πιστωτές της, ο κ. Γιούνκερ είπε:

«Γίνεται λόγος για τελεσίγραφο, για ένα έγγραφο που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά υπό τη μορφή take it or leave it. Αλλά ποιος έδωσε το τελεσίγραφο. Από πού προέρχονται οι εκβιασμοί και οι προσβολές»;

Όπως είπε, την Παρασκευή οι δύο πλευρές βρίσκονταν στο ίδιο τραπέζι για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί λύση.

«Οι προσπάθειες κόπηκαν μονόπλευρα, χωρίς να λέγεται η αλήθεια»

«Η προσπάθεια κόπηκε μονόπλευρα από ένα διάγγελμα δημοψηφίσματος, απροειδοποίητα και χωρίς να λέγεται η αλήθεια. Το να τεθεί μια δημοκρατία κατά 18 δεν είναι δίκαιο για την ελληνική δημοκρατία», τόνισε.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους Έλληνες πολίτες ο κ. Γιούνκερ σημείωσε:

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δουν με καθαρότητα τι διακυβεύεται. Έκανα τα πάντα και άλλοι επίσης και επομένως δεν αξίζουμε αυτές τις κριτικές που μας ασκούνται. Τι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή; Και άλλες χώρες πέρασαν ανάλογες στιγμές και όλες χρειάστηκαν να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Κάποιες πλήρωσαν πικρό πολιτικό τίμημα για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες χώρες. Αυτό θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα όλων, οι χώρες πάνω από τα κόμματα».

«Ο ελληνικός λαός μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής και δεν είναι κούφια λόγια. Προσπάθησα κατ’ επανάληψη να είμαι στο πλευρό των Ελλήνων που τους εμπιστεύομαι, ξέρω τις δυσκολίες που πέρασαν και πάντα έλεγα ότι πρέπει να δείξουμε περισσότερη προσοχή. Το τελευταίο πεντάμηνο εναπλάκη προσωπικά στις διαπραγματεύσεις. Για μένα η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι επιθυμητή, αλλά όταν λέω ότι δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι στο πέρας της διαδικασίας μπορώ να το εγγυηθώ», συνέχισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ίδιος έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καμφθούν οι ανησυχίες που εκφράζονται για την Ελλάδα, προς όφελος του ελληνικού λαού. Σημείωσε δε ότι όλες οι προτάσεις έγιναν για την επίτευξη ομοφωνίας με όλες τις άλλες δημοκρατίες, που όπως τόνισε «πληρώνουν δισεκατομμύρια για την Ελλάδα».

Ο Γιούνκερ εξέφρασε το παράπονό του για τη συμπεριφορά της Αθήνας λέγοντας πως «είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους» και δήλωσε εκ νέου προδομένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν στείλαμε ποτέ τελεσίγραφο στην Ελλάδα»

«Κάναμε ότι μπορούσαμε για να επιτευχθεί συμφωνία και επιδείξαμε τεράστια υπομονή στις διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν στείλαμε τελεσίγραφο στους Έλληνες. Έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη χειρότερη στιγμή, τo Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει τα μέτρα» είπε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η πρόταση των δανειστών δεν είναι μια «χαζή πρόταση λιτότητας» αλλά μια πρότασ�� που εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πει την αλήθεια για την πρόταση των δανειστών λέγοντας ότι δεν περιέχει περικοπές στις συντάξεις ή τους μισθούς αλλά σε τομείς που δεν επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία καθώς και προτάσεις για την οργάνωση του δημοσίου τομέα.

Ο Γιούνκερ κάλεσε την Ελλάδα να κάνει βασικές μεταρρυθμίσεις για να έρθει η ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι υπάρχει έτοιμο ένα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

«Έλληνες μην αυτοκτονήσετε, ψηφίστε "ναι" ανεξαρτήτως ερωτήματος στο δημοψήφισμα»

Ο ίδιος τόνισε ότι πάλεψε για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και κάλεσε τους Έλληνες να μην αυτοκτονήσουν κα�� να πουν «ναι» σε όποιο κι αν είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Θέλω αυτή η οικογένεια να παραμείνει ενωμένη. Θα τους ζητούσα να ψηφίσουν ναι, ανεξάρτητα από το πώς διατυπώνεται το ερώτημα αυτό. Το ερώτημα μπορεί να αλλάξει στην διατύπωσή του».

«Ο ελληνικός λαός καλείται να λάβει την τύχη στα χέρια του για τις επόμενες γενιές και οι ηγέτες να πουν στον λαό τι διακυβεύεται» σημείωσε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top