Έντονο παρασκήνιο χθες στις Βρυξέλλες: Ποιοι στήριξαν και ποιοι επιτέθηκαν στον Α. Τσίπρα

Σε βαρύ κλίμα η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής

Έντονο παρασκήνιο χθες στις Βρυξέλλες: Ποιοι στήριξαν και ποιοι επιτέθηκαν στον Α. Τσίπρα

​Βαρύ ήταν το κλίμα χθες για τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε σκληρή κριτική από αρκετούς ηγέτες, αν και ο ίδιος δεν δίστασε να απαντήσει σε όλα όσα του πρόσαψαν οι ομόλογοί του.

Εκτός από τον έντονο λεκτικό διαξιφισμό που είχε ο Α. Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, αρκετοί ακόμα ήταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στάθηκαν απέναντί του και εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του.

Έτσι, μετά την Α. Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα εκβιαστεί από την Ελλάδα και οι… δορυφόροι της Γερμανίας, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, απειλώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματα.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Ε. Κένι και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Π. Κοέλιο, επίσης δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και από το γεγονός ότι το θέμα της Ελλάδας μπαίνει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα, ο κ. Κένι δεν έκρυψε και την έντονη ενόχλησή του, όταν ο Α. Τσίπρας συνέκρινε το μνημόνιο της Ιρλανδίας με αυτό της Ελλάδας και τις προτάσεις των θεσμών.

Λάβρος εναντίον της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ, ο οποίος παραπονέθηκε ότι γίνονται συζητήσεις για την Ελλάδα και ο ίδιος δεν μπορεί να θέσει θέματα που αφορούν τη χώρα του.

Ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό της ΕΕ και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν εγγυήσεις για το μέλλον της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top