ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΑΣ: Ελπίδες για συμφωνία το Σάββατο

Ξεκοκαλίζουν τις ελληνικές προτάσεις τα τεχνικά κλιμάκια

​Η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα πρέπει το Σάββατο να έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και από το Eurogroup, για να έχει η χώρα βάσιμες ελπίδες να μην πέσει στις 30 Ιουνίου σε κενό προγράμματος και σε καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ.

Με αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr από ανώτατες διπλωματικές πηγές 2 ξένων αντιπροσωπειών, χωρών με έντονη παρουσία στο Eurogroup, «οι τεχνοκράτες θα εργαστούν πυρετωδώς για να εντάξουν στο έτοιμο staff level agreement, διάφορες ιδέες από το memo Βαρουφάκη με τις ελληνικές ιδέες που παρουσιάστηκε στο Εurogroup». Ως memo Βαρουφάκη, οι εταίροι εννοούν το πακέτο με τις ελληνικές προτάσεις.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι επί της ουσίας η συμφωνία υφίσταται από το μεσημέρι της Πέμπτης και οι διαφορές που εκθέτει το ελληνικό κείμενο είναι επουσιώδεις.

Η δουλειά των τεχνοκρατών θα παρουσιαστεί επισήμως, ίσως και μέσα στην Παρασκευή, θα περιέχει δε και την λίστα των prior actions (προαπαιτούμενα) προς νομοθέτηση.

Δύο εθνικές αντιπροσωπείες ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι επιθυμούν μάλιστα η συμφωνία να περάσει ως ένα άρθρο από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν ή και ταυτόχρονα με τη σύγκλιση του Eurogroup.

Έλεγαν μάλιστα ότι η σύγκλιση του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προαπαιτούμενο για να συνεδριάσει το Eurogroup, από το οποίο η κυβέρνηση στη συνέχεια θα πρέπει να ζητήσει παράταση τριών ως πέντε μηνών και την εκταμίευση των SMPs ύψους 1,9 δις για να πληρώσει έγκαιρα το ΔΝΤ. Το Γερμανικό και το Φιλανδικό κοινοβούλιο στη συνέχεια θα εγκρίνουν την ελληνική δέσμευση και ο ESM θα λάβει την εντολή για εκταμίευση του πρώτου ποσού.

Στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής οι εταίροι δεν θεωρούν καθ��λου εύκολη τη διαδικασία στο κοινοβούλιο, γνωρίζοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις που μπορούν να αναπτυχθούν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν είναι και το πλέον σωστό ως μεθόδευση να περάσει τη συμφωνία πρώτα από το κοινοβούλιο και μετά από το Eurogroup. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και ορισμένοι εκ των εταίρων, αλλά το θέμα θα κριθεί στο Εuro working group, όπου δύο πηγές του star.gr δεσμεύονται πως θα ζητηθεί η συγκεκριμένη αλληλουχία.

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά στενά για όλους και οι τεχνοκράτες που έχουν γνώση των ορίων μιλάνε πλέον για «ζήτημα ωρών».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top