Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου:Ποιοι στήριξαν και ποιοι έβγαλαν στη σέντρα την Ελλάδα

Όλα όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και των Ευρωπαίων ηγετών

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου:Ποιοι στήριξαν και ποιοι έβγαλαν στη σέντρα την Ελλάδα

​Έντονο ήταν το παρασκήνιο χθες στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση τόσο του Eurogroup, όσο και της Συνόδου Κορυφής, με την Ελλάδα να βρίσκει απρόσμενους συμμάχους, αλλά και σταθερούς… εχθρούς.

Ένας από τους συμμάχους που στάθηκαν στο πλευρό του Α. Τσίπρα, ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπερασπίστηκε με θέρμη τις ελληνικές προτάσεις και όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνολική βιώσιμη λύση, τονίζοντας με νόημα ότι αν ήταν στο χέρι του η συμφωνία θα είχε κλείσει… χθες.

Επίσης θετικά απέναντι στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν και οι ηγέτες της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Ο Ιρλανδός Έντα Κένι είπε στην τοποθέτησή του ότι «κι εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μετρά όπως ο ΦΠΑ, και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα», ενώ έκπληξη ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα του είπε:

«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο. Να σου δώσω μια συμβουλή, κατά την άποψη μου πρέπει να επιμείνεις πολύ στο αναπτυξιακό πακέτο για να τονώσεις την ανάπτυξη».

Α. Μέρκελ και Μ. Ντράγκι κράτησαν μια πιο μετριοπαθή στάση, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες όσο βρίσκονται σε πρόγραμμα και την Γερμανίδα καγκελάριο να επαναλαμβάνει ότι πρώτα πρέπει να αποφασίσουν οι θεσμοί για να υπάρξει συμφωνία.

Στήριξη στις ελληνικές θέσεις πρόσφερε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ πιο διαλλακτικοί εμφανίστηκαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και του Βελγίου, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα.

Στην αντίπερα όχθη, σκληρή ήταν στάση της προέδρου της Λιθουανίας, Ν. Γκριμπαουσκάιτε, η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να συνεχίσει το πάρτι, αλλά τον λογαριασμό να τον πληρώσει κάποιος άλλος».

Στη συνεδρίαση του Eurogroup πάλι, οι… συνήθεις ύποπτοι, οι οποίοι δυναμίτισαν το κλίμα ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, αλλά και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μ. Νούναν, οι οποίοι πίεσαν μέχρι και για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες, με τον Γ. Βαρουφάκη να τους απαντά ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει γιατί η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, όπου εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top