Στο έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη η συμφωνία με την Ελλάδα

Δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το χρέος δήλωσαν Μέρκελ και Γιούνκερ! - Πρώτη ανάρτηση: 23/06/2015, 00:29

Στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης παραπέμπουν την απόφαση για την συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, όπως επίσης άλλοι ξένοι ηγέτες και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, ενώ κοινή είναι η διαπίστωση στις δηλώσεις τους ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά και ότι ο χρόνος πιέζει.

«Οι προτάσεις δόθηκαν στους θεσμούς» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τις χαρακτήρισε «σημείο εκκίνησης» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε και θέλουμε συμφωνία, αλλά το Eurogroup πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις».

Ανέφερε επίσης ότι ελπίζει πως στο Eurogroup θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, «ώστε την Πέμπτη και την Παρασκευή να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει».

Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι πρώτα πρέπει να εγκριθούν τα προαπαιτούμενα από το ελληνικό κοινοβούλιο και μετά θα πρέπει να εγκριθεί από τα άλλα κοινοβούλια η συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι η βάση των διαπραγματεύσεων, η πρόταση των θεσμών, πρέπει να διατηρηθεί.

Η καγκελάριος εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε σε αυτή τη συγκυρία την συζήτηση για το χρέος και υποστήριξε ότι αυτό είναι βιώσιμο το χρέος.

«Αυτό ξέρουμε, γνωρίζουμε πως μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται θέμα χρέους. Μιλάμε για τη χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή» τόνισε.

Η καγκελάριος ανέφερε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα, αλλά ούτε και για σενάρια παράτασης τριών ή έξι ή εννιά μηνών.

Γιούνκερ : Θετικό βήμα οι προτάσεις αλλά… δεν υπάρχει κανένα θέμα για το χρέος!

Θετικές χαρακτήρισαν τις ελληνικές προτάσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ αν και ο δεύτερος παρατήρησε ότι υποβλήθηκαν με καθυστέρηση.

«Ουσιαστικό βήμα» χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργαστεί» τόνισε αλλά διευκρίνισε ότι αναλυτική αποτίμηση θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Ο κ. Γιούνκερ όμως, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα της αναδιάρθρωσης χρέους από την ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ουσιαστικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα και είπε ότι «δεν είναι ώρα για να γίνει τέτοια συζήτηση»!

«Ένα σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε πάντως τις ελληνικέ�� προτάσεις και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο Eurogroup της Τετάρτης θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Σχετικά με το αν ανησυχεί για την «υφεσιακή» διάσταση των μέτρων ο κ. Γιούνκερ απάντησε «ίσως», αλλά συμπλήρωσε ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά ένα budget 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, με στόχο το 1 δισ. ευρώ να διοχετευθεί στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο.

Ολάντ: Εάν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει σχέδιο

«Εάν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει σχέδιο.» ξεκαθάρισε και ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι «Δεν πρόκειται να διατηρηθούν τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, ζητήθηκαν ισοδύναμα τα οποία παρουσίασε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.»

Ανέφερε επίσης ότι «Η Γαλλία στηρίζει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία βιώσιμη λύση. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, όπως τα δημοσιονομικά, που θα πρέπει να τα διευκρινίσουμε. Χρειαζόμαστε μία βιώσιμη λύση που θα λύνει το χρηματοδοτικό, το θέμα της ανάπτυξης και που θα δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μείνει η Ελλάδα από το ευρώ. Οι προτάσεις αντιμετωπίστηκαν θετικά από τους δανειστές καθώς έχουμε μία βάση για συμφωνία».

Λαγκάρντ: Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγμάτευση

Την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγμάτευση εξέφρασε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο δηλώσεων που πραγματοποίησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Όπως εξήγησε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στη βάση μίας πρότασης που είναι πιο διευρυμένη και έχει περισσότερες λεπτομέρειες. Καταλήγοντας, αποσαφήνισε ότι πρέπει να καλύψουμε πολύ δρόμο για να έρθει η συμφωνία στις επόμενες 48 ώρες.

Αποχωρώντας η Πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite είπε ότι «το μέλλον είναι στα χέρια της Ελλάδας. Σήμερα προσπαθήσαμε να τους πείσουμε να κάνουν το καθήκον τους. Η συμφωνία είναι αναγκαία για όλους αλλά είμαστε ακόμ�� μακριά».

Ντάισεμπλουμ: Να υπάρξει σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε εξερχόμενος «Τις επόμενες ώρες έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά για να υπάρξει συμφωνία».

«Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top