Κυβέρνηση: αυτή είναι η πρότασή μας - Δεν θίγει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Παραδέχεται όμως ότι δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της

Σε αναλυτική αν και ανεπίσημη ενημέρωση (μέσω non paper) προχώρησε η Κυβέρνηση για τα μέτρα που προτείνει στους εταίρους στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως το star. gr

Η κυβέρνηση προσπαθεί παράλληλα να δικαιολογήσει τα μέτρα, με την παραδοχή ότι η πρότασή της δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της, αλλά και με τον ισχυρισμό ότι «είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική».

Υποστηρίζει επίσης ότι η πρόταση δεν καταδικάζει τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και συνιστά μία βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

«Η κυβέρνηση δεν επιζητά μια ακόμα συμφωνία που θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά διεκδικεί μία λύση που θα διευθετεί μεσοπρόθεσμα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία» επίσημαίνεται στο non paper.

H κυβέρνηση επιμένει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης «ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας» και για τον ίδιο λόγο αναφέρει ότι έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ (SMP Bonds) ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως επίσης επισημαίνει η κυβέρνηση η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ!» υποστηρίζει.

Το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται ότι τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. «Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%» υποστηρίζει.

Η πρόταση της κυβέρνησης για την εισφορά αλληλεγγύης είναι συγκεκριμένα:
* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7% [από 1%]
* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4% [από 2%]
* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 2%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 3%]
*100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 4%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% [νέα κλίμακα]

Στον ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% (από 6,5%). Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Η κυβέρνηση σχολιάζει ότι οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές (11% και 23%) όπου τα φάρμακα ε��τάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

Οι θεσμοί ζητούσαν επίσης, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:
- Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.
- Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
- Τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων» διαβεβαιώνει και υποστηρίζει ότι τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια.

Συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ (όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων) από το 26% στο 29%.
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.
- Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].
- Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.
- Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).
- Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

Στη φορολογία αναφέρει ότι οι θεσμοί ζητούσαν :
- Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία
- Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Η κυβέρνηση λέει ότι με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:

- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.
- Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.
- Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
- Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

Για τις πρόωρες συντάξεις αναφέρει ότι θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά (και όχι από 30.06.2015) μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση αναφέρει ακόμα για την πρότασή της:

- Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

- Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κ��τά 500 εκατ. ευρώ.

- Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

- Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

- Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

Στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι:
- Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.
- Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.
- Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τις αγορές προϊόντων επισημαίνει ότι κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση «για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές».


Σε άλλους τομείς η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

-Ενέργεια: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».

-Δημόσιος Τομέας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.

-Διαφθορά: Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.

Ιδιωτικοποιήσεις:
- Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
- Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
- Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστική�� κληρονομίας.

Εξαιρείται η μεταφορά (πώληση) των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top