Reuters: Στο Brussels Group συζητούν την ελάφρυνση του χρέους

Η ΕΕ αντιδρά σε ένα «κούρεμα»

Reuters: Στο Brussels Group συζητούν την ελάφρυνση του χρέους

​Συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας διεξάγονται σήμερα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Brussels Group, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις τονίζει πως το θέμα του χρέους έχει μπει στο τραπέζι.

«Διεξάγεται συζήτηση. Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο Reuters.

Όπως σημειώνει μάλιστα το πρακτορείο, μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που όπως τονίζει θα ήταν αδύνατον να δεχθεί η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η παράταση της λήξης ��ου χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο», είπε η ίδια πηγή.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφισβητούν ότι το χρέος της Ελλάδας προκαλεί ασφυξία στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια το 2023.

«Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ' αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023», σημειώνει το πρακτορείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top