Γιούνκερ:Τηλεφωνώ συνέχεια σε Έλληνες φίλους μου,στον Τσίπρα και το ΔΝΤ-Πρέπει να βρεθεί λύση

«Δεν με νοιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο λαός που δεν έχει φάρμακα και δουλειές»

Γιούνκερ:Τηλεφωνώ συνέχεια σε Έλληνες φίλους μου,στον Τσίπρα και το ΔΝΤ-Πρέπει να βρεθεί λύση

​Την ανάγκη να υπάρξει γρήγορα μια λύση για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών και το αλαλούμ με το Brussels Group.

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση» είπε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μίλησε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία είναι σε διαρκή επαφή.

«Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει την ομάδα του από τις Βρυξέλλες, δεν σημαίνει πως το Ταμείο έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι επαφές τους με τις εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι συνεχείς. «Μίλησα επί μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό χθες το βράδυ και πιθανότατα θα το ξανακάνω τις επόμενες ημέρες... νομίζω πως μια λύση είναι απαραίτητη», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο κ.Γιούνκερ μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο «France Culture» είπε ακόμα, ότι γνωρίζει πως ο ίδιος είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ελλάδα, ότι ξέρει πως οι έλληνες υποφέρουν και πως η μόνη που δεν φοβάται είναι η κα Μέρκελ.

«Δεν φοβάμαι τίποτα από την κυρία Μέρκελ. Και θα σας το πω μια και καλή, αλλά είναι ένα μήνυμα που δεν περνάει: η Γερμανία δεν είναι από τις πιο απαιτητικές χώρες απέναντι στην Ελλάδα. Η Φιλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα ήταν και είναι πάντα πιο απαιτητικές από τη Γερμανία, και για έναν λόγο, που θεωρώ κατανοητό: ο κατώτατος μισθός σε αυτές τις χώρες είναι κατώτερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα, οι συντάξεις σε ορισμένες απ αυτές τις χώρες είναι κατώτερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο επομένως, το να απαιτήσουμε από τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών να πάει στο Κοινοβούλιο της Μπρατισλάβα και να ζητήσει την έγκρισή του για ένα πρόγραμμ��, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Σλοβακίας, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την ελληνική πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο».

Στο ερώτημα αν ένα Grexit θα ήταν αυτή τη στιγμή η χειρότερη λύση, ο κ.Γιούνκερ απάντησε, εκφράζοντας την συμπαράσταση και την συμπόνια του στον ελληνικό λαό.

«Έχω μια μεγάλη έγνοια, τα προγράμματα προσαρμογής που τέθηκαν σε εφαρμογή οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο όριο της φτώχειας. Το 25% των Ελλήνων δεν έχουν πλέον ασφάλιση, η ανεργία, και κυρίως των νέων, είναι πολύ αυξημένη, οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και δεν θέλουν να βλέπουν πλέον την πολιτική λιτότητας να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί. Η μόνη δικιά μου έννοια είναι... οι Έλληνες, όχι η ελληνική κυβέρνηση, όχι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εγώ όταν λέω, ότι η Ελλάδα με εμποδίζει να κοιμηθώ, είναι γιατί έχω πολλές επαφές στην Ελλάδα. Τηλεφωνώ τρεις φορές την εβδομάδα σε Έλληνες φίλους για να μου πουν τι συμβαίνει στους δρόμους, ”πείτε μου πως ζούνε οι φίλοι σας” και μου λένε πως "δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν τα φάρμακα, οι γυναίκες δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα" -και θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο των προβλημάτων. Συνεπώς αισθάνομαι πολύ κοντά στους Έλληνες που υποφέρουν» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:

Μαξίμου προς δανειστές: «Ενιαία συμφωνία. Η διαπραγμάτευση είναι πλέον πολιτική»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top