Η κυβέρνηση ξαναγράφει το κείμενο της ελληνικής πρότασης με στόχο τη συμφωνία

Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Η κυβέρνηση ξαναγράφει το κείμενο της ελληνικής πρότασης με στόχο τη συμφωνία

​Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έχει πάρει μολύβι και χαρτί με στόχο τον εμπλουτισμό της ελληνικής πρότασης με στοιχεία της πρότασης που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι δανειστές στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ήδη στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, Ε. Τσακαλώτος, αλλά και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκης και θα είναι σε συνεχείς επαφές με τους τρεις θεσμούς, ώστε να βελτιωθεί η 47σελιδη ελληνική πρόταση.

Τα βασικά αγκάθια ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού και του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά επίσης τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Επίσης οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, την ΕΕ και της ΕΚΤ, είχαν χαρακτηρίσει το κείμενo «κακογραμμένο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν.

Έτσι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ξαναγράφει την πρόταση με στόχο μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο κείμενο που θα καταθέσει και πάλι ο Α. Τσίπρας στη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει στο σύνολό της την πρόταση των δανειστών και αυτό που διαμηνύουν πηγές του Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενσωματώσει στην ελληνική πρόταση τα πιο ανώδυνα στοιχεία της πρότασης των δανειστών.

Θα μπορούσε για παράδειγμα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, να μην αλλάξει κάτι όσον αφορά στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ, αλλά στο μεσαίο και από 11% να πάει στο 12%, να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ή να υπάρξει μια υποχώρηση για το ύψος του πρωτογενούς π��εονάσματος.

Πάντως κύκλοι του Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα θέσει το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top