Αυτό είναι το σχέδιο 47 σελίδων με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης!

Ποιες είναι οι προτάσεις για ΦΠΑ, φόρους κ.α. στους δανειστές

Tην πρόταση 47 σελίδων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους αποκαλύπτει το star. gr.

συμφωνία 1.jpgσυμφωνια 2.jpg


Σε αυτήν περιλαμβάνεται όλο το ελληνικό σχέδιο για τη δημοσιονομική διαχείριση και τις μεταρρυθμίσεις (από αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση μέχρι τη Δικαιοσύνη) όπως και για την «αναδόμηση�� του δημόσιου χρέους.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Στην πρόταση για τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, η ελληνική θέση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να διαμορφώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ ανά έτος, μέχρι το 2022:
2015: 0,6%
2016: 1,5%
2017: 2,5%
2018 και μετά 3,5%.

ΦΠΑ

Όσον αφορά τον ΦΠΑ οι ισχύοντες μικροί και μεσαίοι συντελεστές 6,5% και 13% προτείνεται να αλλάξουν σε 6% και 11%, ενώ θα παραμείνει ο υψηλός συντελεστής στο 23%. Στον συντελεστή 6% θα υπαχθούν φάρμακα, βιβλία, θέατρα. Στον συντελεστή 11% θα υπαχθούν εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, ενέργεια, νερό, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στο 23% θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα αγαθά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, ενώ αξιοσημείωτο ότι θα υπάγεται σε αυτό τον συντελεστή και μέρος των τροφίμων (θαλασσινά αλλά όχι ψάρια, έτοιμα γλυκά, σάντουιτς, προμαγειρεμένα φαγητά, κονσέρβες, σοκολάτες). Προτείνεται ακόμα η καθιέρωση συλλογής πόντων ανταμοιβής για την συλλογή αποδείξεων, προκειμένου να αυξηθούν οι φόροι από ΦΠΑ και εισόδημα.

Οι αλλαγές θα είναι άμεσες με εξαίρεση τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα από 01/10/2015.

Εισφορά αλληλεγγύης

Όπως μετέδωσε χθες το Star, τα κλιμάκια για την εισφορά αλληλεγγύης αυξάνονται για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και συγκεκριμένα προτείνεται να είναι για τα εισοδήματα:
12.000-30.000 ευρώ 0.7%
20.001-30.000 ευρώ 1,4%
30.001 ευρώ - 50.000 ευρώ: 2%
50.001 -100.000 ευρώ: 4%
100.001 ευρώ -500.000 ευρώ 6%
Άνω των 500.000 ευρώ : 8%.

Φόρος πολυτελείας

Προτείνεται η επαναφορά του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής πάνω από 10 μέτρα, στα αυτοκίνητα με μεγάλα κυβικά (από 10% σε 13% για πάνω από 2.500 κυβικά), όπως και για πισίνες- ελικόπτερα. Το μέτρο αφορά εισοδήματα του 2014 με τα εκτιμώμενα έσοδα να ανέρχονται σε 30 εκ. ευρώ φέτος και 30 εκ. ευρώ του χρόνου.

Ακόμη προβλέπεται έξτρα φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις και φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις εντός του έτους, με πρόβλεψη είσπραξης 1,064 δισ. ευρώ.

Απελευθέρωση επαγγελμάτων

Απελευθερώνονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες για τουριστικά λεωφορεία, αερομεταφορές, logistics, με τροποποίηση του κώδικα τροφίμων και ποτών, ολοκλήρωση της έρευνας για εμπόριο-τράπεζες-media, όπως επίσης για δημόσια έργα και τηλεπικοινωνίες, ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και σε super market.

Ιδιωτικοποιήσεις

Προβλέπονται έσοδα από διαφορετικές πηγές (πώληση των 10 Airbus της Ολυμπιακής, κινητή τηλεφωνία, ψηφιακό μέρισμα, τουριστικά ακίνητα, περιφερειακά αεροδρόμια Τραινοσέ, Εγνατία, ΟΛΠ. ΟΛΘ κ.α.) τα οποία μαζί με την αξιοποίηση γης και υποδομών θα ανέλθουν στα 3,178 δις ευρώ για το 2015-16, στα 2,116 δις ευρώ, και 10,815 δις ευρώ από το 2020 και εντεύθεν.

Συντάξεις

Κατάργηση πρόωρων συντάξεων με αύξηση χρόνου εργασίας κατά ένα 6μηνο για κάθε έτος εργασίας μέχρι το 2022 και από το 2022 προσαύξηση κατά ένα έτος για κάθε έτος εργασίας. Το μέτρο συνεπάγεται εξοικονόμηση 450 εκ. ευρώ, ενώ οι δανειστές θέλουν εξοικονόμηση 2,32 δις ευρώ μέχρι το 2018.

Νέες αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία για τη βιωσιμότητά τους μέχρι το 2050, με στόχο οι βασικές συντάξεις να μην ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ, πλην όμως των Ταμείων ΝΑΤ, ΤΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ.

Δημόσιο

Κινητικότητα στο Δημόσιο: Προτείνεται η εφαρμογή του Νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης!
Τήρηση του κανόνα 1 πρόσληψη ανά 2 αποχωρήσεις στο Δημόσιο ενώ το 70% των προσλήψεων θα είναι πτυχιούχων ΑΕΙ, χωρίς να προσδιορίζεται η ταυτότητα του υπόλοιπου ποσοστού.


«Ωρίμανση μισθών» (αυξήσεις) στο Δημόσιο και ενιαίο μισθολόγιο από 31/12/2015.


Ομόλογα -χρέος


Ο μηχανισμός στήριξης θα αποπληρώσει τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.


Το 50% του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ να αναδιαρθρωθεί από φέτος τον Ιούλιο μέχρι του χρόνου το Μάρτιο.

Κόκκινα δάνεια

Αναστολή των πλειστηριασμών αν οι δανειζόμενοι ενταχθούν στις ρυθμίσεις που θα καθιερωθούν ανάλογα με το εισόδημά τους.

Κατώτατος μισθός

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2016.

Κεφάλαιο: Δικαιοσύνη

Θα πρέπει, όπως αναφέρεται στις 47 σελίδες, να υπάρξει επιτάχυνση και εξορθολογισμός των δικαστικών διαδικασιών, καθώς �� κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα παρουσιάσουν το πολυσέλιδο σχέδιο δράσης και για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη όσον αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να φτιάξει μια ομάδα-ένα γκρουπ στο τέλος του Μαΐου με την συμμετοχή τριών νομοθετικών επιτροπών για την αναμόρφωση του αστικού κώδικα, του πτωχευτικού κώδικα και του κώδικα διαμεσολάβησης. Επίσης θα ιδρυθεί μια ομάδα που θα αναλάβει την αναδιαμόρφωση του διοικητικού κώδικα .

Όσον αφορά τα δικαστικά τέλη, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να τα μειώσει ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στην δικαιοσύνη, ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης όσον αφορά τα θέματα (της ηλ��κτρονικής δικαιοσύνης, των δικαστικών στατιστικών στοιχείων και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών) θα τρέξει ένα 28μηνο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης με την συνεργασία της task force και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 και θα περιλαμβάνει την τροποποίηση του άρθρου 99.

Δείτε στο Pdf που ακολουθεί όλη την ελληνική πρόταση:

protasi.pdfprotasi.pdf

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top